ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σε ποιες νέες «μαύρες» παραλίες απαγορεύεται το κολύμπι; Συστάσεις υπ. υγείας

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού υγείας Αν. Ξανθού, απαγορεύεται η κολύμβηση απαγορεύεται σε όλες τις ακτές του Αλίμου, του Παλαιού Φαλήρου, του Ελληνικού και της Γλυφάδας.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα άλλη απόφαση με την οποία το υπ. υγείας απαγόρευε το κολύμπι στις μολυσμένες με μαζούτ ακτές της Αττικής

Δείτε ΕΔΩ Που απαγορεύεται το κολύμπι στην Αττική; Οι επίσημες ανακοινώσεις του υπ. υγείας

Στον Πειραιά από την ακτή κοντά στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων, μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας καθώς και στις ακτές της περιοχής Βοτσαλάκια.

Στη Σαλαμίνα απαγορεύεται η κολύμβηση στον όρμο Λιμνιώνα κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιπτώσεις

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών.

Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου). Από την καταβύθιση σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισµοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ µύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες µε γοργούς ρυθµούς.

Αν και οι άµεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά µικρής κλίµακας, δεν αποκλείονται µακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόµενα βιοσυσσώρευσης

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button