ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Σε πτωτική πορεία η γρίπη στη χώρα μας! Τι συστήνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων,έως και την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου ο αριθμός των θυμάτων είχε φτάσει τους 63 νεκρούς, ενώ 21 συνάνθρωποι μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Από τον Δεκέμβριο όπου και ξεκίνησε η δραστηριότητα της γρίπης 134 άτομα έχουν χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ, κυρίως άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

 

Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από διάφορους ιούς οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα.

 

Έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου οπότε και εκδηλώνονται κάθε χρόνο σποραδικά κρούσματα.
Κάθε 2-3 χρόνια συνήθως έχουμε εμφάνιση επιδημιών γρίπης, ενώ κάθε 10-15 χρόνια έχουμε πανδημίες όπου η πλειονότητα του πληθυσμού μιας χώρας προσβάλλεται από την νόσο.

 

Μεγάλες πανδημίες γρίπης είχαμε το 1918, το 1957, το 1968 και το 1977.

Η πιο σοβαρή ήταν αυτή του 1918 που θρηνήσαμε 21 εκατομμύρια θανάτους.

 

Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι:
-πονοκέφαλος
-πόνοι στις αρθρώσεις και στην πλάτη
-ζάλη και ίλιγγος
-αδυναμία και κομάρες
-πυρετός υψηλός που έρχεται συνήθως απότομα και συνοδεύεται από ρίγη και διαρκεί 3-4 ημέρες

 

 

Πως θα προφυλαχτούμε από τον ιό της γρίπης;

 

Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από την γρίπη.
Για το λόγο αυτό:

 

Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.
Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.

 

Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Αποφύγετε, εφόσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.

 

Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

 

Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας.

 

Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button