Πολιτική Υγείας

Σε τεντωμένο σχοινί η διαπραγμάτευση με τρόικα! Όλοι οι διάλογοι Βορίδη- τροϊκανών

Σκληρό παζάρι φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη μεταξύ του υπουργού Υγείας και των δανειστών στις διήμερες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Υγείας. Στην ατζέντα των συνομιλιών βασικό θέμα για άλλη μια φορά ήταν η φαρμακευτική δαπάνη που οι τροικανοί παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του healthreport.gr
είπαν στο Μάκη Βορίδη πως ανησυχούν ότι θα ξεφύγει πάνω από τα 2 δις που έχει ορισθεί ως «ταβάνι» για το 2014. Ο Έλληνας υπουργός Υγείας από την πλευρά του με βάση τις ίδιες πηγές διαβεβαίωσε πως τα όρια θα συγκρατηθούν με τα μέτρα που ελήφθησαν και το ατομικό πλαφόν.

« Το τελευταίο τρίμηνο θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγκράτησης των δαπανών και η κατάσταση θα ισορροπήσει»
φέρεται να είπε ο Μάκης Βορίδης
στον επικεφαλής των δανειστών Τζουζέπε Καρόνε που είναι γνώστης της αγοράς υγείας στη χώρα μας και συνήθως τηρεί την πιο σκληρή στάση.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο υπουργός Υγείας στηρίζεται στην είσπραξη του rebate
και clawback
από τις φαρμακευτικές εταιρείες που για άλλη μια φορά θα υποχρεωθούν να κάνουν εκπτώσεις και να επιστρέψουν χρήματα στα κρατικά ταμεία λόγω υπέρβασης του ποσού που είχε προϋπολογιστεί.

Αγκάθι συνεχίζει όμως να αποτελεί και το θέμα των γενοσήμων τα οποία έχουν μικρή διείσδυση στη χώρα μας όπως λένε οι τροικανοί σε σύγκριση με το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το επόμενο διάστημα ο Μάκης Βορίδης θα υποχρεωθεί να λάβει μέτρα για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων ώστε το ποσοστό να φθάσει τουλάχιστον στο 50% από 25 με 30% που είναι σήμερα.

Γι αυτό ενδεχομένως οι τροϊκανοί να επιμένουν να γίνονται διαγωνισμοί στα νοσοκομεία για την αγορά φαρμάκων. Η δεύτερη μέρα των συνομιλιών πάντως αναλώνεται στο θέμα των νοσοκομείων και των δαπανών τους καθώς και στην επιτροπή προμηθειών που μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει και το μεγαλύτερο έργο.

Σε ότι αφορά στον ΕΟΠΥΥ οι τροικανοί έδειξαν να συμμερίζονται τις προσπάθειες Βορίδη για κουρέματα που θα φέρουν μείωση της συνολικής δαπάνης. Κρατούν όμως όπως λένε πηγές, μικρό καλάθι σχετικά με το τι θα γίνει στο τέλος του έτους.

Γι αυτό και είπαν απευθυνόμενοι τόσο στον υπουργό Υγείας όσο και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό: «Φτιάξτε το θέμα των γενοσήμων και επιταχύνετε τα μέτρα που λάβατε».
Διαβάστε επίσης:
Τρόικα με άγρια διάθεση στο Βορίδη! Τι ζητούν οι δανειστές για φάρμακα, νοσοκομεία φαρμακοποιούς

Σχετικά Άρθρα

Back to top button