Ειδήσεις Υγείας

Σημάδια εκ γενετής: Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε;

Κάθε χρόνο δεκάδες παιδιά γεννιούνται με σημάδια σε κάποιο μέρος του σώματος τους. Τα λεγόμενα «νεογνικά αγγειακά σημάδια» (Vascular Birthmarks of Infancy) παρουσιάζονται στη γέννηση ή λίγες μέρες μετά, σε ένα στα 4 περίπου νεογνά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic τα σημάδια εκ γενετής, χωρίζονται στα αγγειακά σημάδια και στις μελαγχρωστικές κηλίδες.

Οι αιτίες που τα προκαλούν είναι άγνωστες αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εγκυμονούν κάποιο κίνδυνο υγείας. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα αγγειακά σημάδια εμφανίζονται από μια υπερανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα των παιδιών. Πάντως όσο το παιδί μεγαλώνει ξεθωριάζουν και σε κάθε περίπτωση, οι γονείς δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται, καθώς οι περισσότερες κηλίδες είναι αβλαβείς.

Εκτός από αισθητικούς λόγους τα σημάδια αυτά θα πρέπει να αφαιρούνται αν:

αιμορραγούν

το μέγεθος τους αυξάνεται γρήγορα

βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. στο μάτι όπου μπορεί να εμποδίζουν την όραση

Τα μελαγχρωματικά σημάδια

Τα μελαγχρωματικά σημάδια προκαλούνται από μειωμένη ή αυξημένη χρώση του δέρματος με μελανίνη και σε αυτά περιλαμβάνονται οι καφέ κηλίδες (café au lait κηλίδες), η μογκολιανή μπλε κηλίδα και οι συγγενείς σπίλοι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται θεραπεία. Όταν όμως ο θεράπων ιατρός κρίνει απαραίτητο να αφαιρεθούν τότε η χειρουργική εκτομή είναι συνήθως η ενδεδειγμένη θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πλαστική χειρουργική: Πότε είναι τέλειο το αποτέλεσμα

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button