Ειδήσεις Υγείας

Σηψαιμία: Τι είναι και πότε γίνεται απειλειτική για τη ζωή;

Η σήψη, αποκαλούμενη κοινώς και “σηψαιμία”, είναι μία επιπλοκή που προκαλείται από την υπερβάλλουσα και απειλητική για τη ζωή απάντηση του οργανισμού στις λοιμώξεις. Ενώ μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη ιστών, ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο, στα πρώτα στάδια η σήψη συχνά συγχέεται με άλλες παθήσεις και τα συμπτώματά της αγνοούνται

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπολογίζει ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων με σήψη αυξήθηκε από 621.000 το 2000 σε 1.141.000 το 2008.

Βάση στοιχείων της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης υπολογίζεται ότι στη χώρα μας 100.000 ασθενείς προσβάλλονται κάθε χρόνο. Από αυτούς 25-30% πεθαίνουν.

Ποιοι κινδυνεύουν

Παρά την πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής στα εμβόλια, τα αντιβιοτικά και την εντατική θεραπεία, η σήψη παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από λοίμωξη με τη νοσοκομειακή θνητότητα να κυμαίνεται ανάμεσα σε 30-60%.
«Η σήψη εξελίσσεται ραγδαία και είναι πάντα το αποτέλεσμα μίας λοίμωξης. Η πλειοψηφία του κοινού αγνοεί ότι οι θάνατοι από λοιμώξεις –για παράδειγμα από H1N και ελονοσία– προκαλούνται από τη σήψη» επισημαίνει ο Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολο Αρμαγανίδης με αφορμή τον εορτασμό της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Σήψης.

Τα πρώιμα σημάδια της σήψης είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι πολλές και γρήγορες αναπνοές και η «μπερδεμένη» ομιλία.

Θεραπεία

Η θεραπεία πρέπει να αρχίζει ταχύτατα μέσα σε μία ώρα. Ο ασθενής χρήζει άμεσης εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Του χορηγείται ενδοφλέβια αγωγή με αντιβιοτικά (πλάσμα, παράγοντες αίματος κτλ) και λοιπά φάρμακα διατήρησης των ζωτικών σημείων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button