Ειδήσεις Υγείας

Σιδηροπενική αναιμία: Ποια συμπτώματα πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό;

Η σιδηροπενική αναιμία είναι ένας κοινός τύπος αναιμίας, που προκαλεί στους πάσχοντες κόπωση και δύσπνοια. Και αυτό γιατί η έλλειψή του σιδήρου, δεν επιτρέπει στον οργανισμό να παράγει αρκετή ποσότητα αιμοσφαιρίνης, μιας ουσίας στα ερυθρά αιμοσφαίρια, που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic αρχικά, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι τόσο ήπια ώστε να περνά απαρατήρητη. Αλλά καθώς το σώμα έχει ολοένα και λιγότερο σίδηρο, η αναιμία επιδεινώνεται και τα συμπτώματα εντείνονται.

Τα συμπτώματα αναιμίας περιλαμβάνουν:

Κόπωση
Χλωμό δέρμα
Αδυναμία
Δυσκολία στην αναπνοή

Πόνος στο στήθος
Συχνές λοιμώξεις
Πονοκέφαλος
Ζάλη ή αδιαθεσία
Κρύα χέρια και πόδια

Φλεγμονή ή πόνος στην γλώσσα
Εύθραυστα νύχια
Ταχυκαρδία

Ασυνήθιστη λαχτάρα για μη-θρεπτικές ουσίες, όπως πάγος, ή χώμα
Ανορεξία (ειδικά σε νήπια και παιδιά)
Ένα δυσάρεστο “μυρμήγκιασμα” ή αίσθηση ότι έχετε πολύ “βαριά πόδια”

Μπορείτε συνήθως να αντιμετωπίσετε την σιδηροπενική αναιμία με διατροφικό συμπλήρωμα σιδήρου. Μερικές φορές μερικές πρόσθετες εξετάσεις ή θεραπείες για την αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου μπορεί να είναι απαραίτητες.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinic στην περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα, που υποδηλώνουν σιδηροπενική αναιμία, επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας.

Η σιδηροπενική αναιμία δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αυτο-διάγνωση ή θεραπεία. Έτσι, επισκεφθείτε το γιατρό σας για μια σωστή διάγνωση και μην λάβετε σε καμία περίπτωση συμπληρώματα σιδήρου χωρίς την συμβουλή του γιατρού.

Και αυτό γιατί η “υπερφόρτωση” του οργανισμού με σίδηρο μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη καθώς η συσσώρευση σιδήρου μπορεί να βλάψει το συκώτι σας και να προκαλέσει άλλες επιπλοκές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαμηλός σίδηρος: Με αυτές τις τροφές θα τον ενισχύσετε

Δείτε τις τροφές-βάλσαμο για το στομάχι

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button