ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Σισμανόγλειο: Ξεκινούν επίσχεση και οι εργαζόμενοι!

Την καταβολή τόσο των υπερωριών όσο και παλαιότερων οφειλών διεκδικεί το σωματείο των εργαζομένων του Σισμανογλείου Νοσοκομείου.
Μετά και τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να ξεκινήσουν κανονικά την κινητοποίηση τους καθότι θεωρούν πως δεν υπάρχουν ακόμη οι απόλυτες διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα τους θα καταβληθούν.

Όπως σημειώνει το σωματείο των εργαζομένων στο Σισμανόγλειο: «Διαπιστώσαμε πως ότι η κατάσταση στο χώρο της υγείας όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά καθημερινά χειροτερεύει. Εάν και βρισκόμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Μάη δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών και εφημεριών του α΄ τετραμήνου του 2015, ούτε υπάρχει καμιά ουσιαστική δέσμευση για άμεση καταβολή τους. (Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις πρόσθετες αμοιβές του προσωπικού για το 2015 στη βουλή αλλά απαιτείται η έκδοση ΚΥΑ με την έγκριση και κατανομή των ποσών και διαδικασίες γραφειοκρατικές που θα καθυστερήσουν αρκετά τη καταβολή των πρόσθετων αμοιβών μας).

Παράλληλα, εξακολουθούν να οφείλονται μεγάλα ποσά από υπερωρίες προηγούμενων ετών στο προσωπικό που ήταν πέρα των εγκεκριμένων πιστώσεων που προήλθαν από το νοσοκομείο Παπαδημητρίου αλλά και από το Σισμανόγλειο (230.000 ευρώ) που για να καταβληθούν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση» τονίζει το σωματείο των εργαζομένων.

Χωρίς ρευστό και προσωπικό το νοσοκομείο

Κατά τους εργαζόμενους τα χρήματα που διαθέτει το νοσοκομείο δεν επαρκούν ούτε για έναν μήνα. Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Τα ταμειακά διαθέσιμα του νοσοκομείου είναι ψίχουλα και δεν μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες ούτε ενός μηνός.

Οι 4.500 προσλήψεις (πανελλαδικά) που εξαγγέλθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό – όταν οι ανάγκες μόνο του Σισμανογλείου πλησιάζουν τις 500!! Καμία προκήρυξη σχετική δεν έχει καν γίνει, καμία πίστωση για διορισμούς μόνιμου προσωπικού δεν έχει δεσμευτεί!

Η απάντηση του Υπουργείου για πρόσληψη 1.500 υγειονομικών πανελλαδικά με ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι για μας πρόκληση και θα απαντηθεί με αγώνα για μόνιμο προσωπικό.

Ενώ η απάντηση της 1ης Υπε είναι η διαρκής ανανέωση των ρουσφετολογικών 3μηνων μετακινήσεων προσωπικού, κάτι το οποίο καταγγέλλουμε και απαιτούμε να σταματήσει άμεσα».

Κατά τους εργαζόμενους, πολλά κρεβάτια παραμένουν κλειστά όπως οι 40 κλίνες (στο χώρο της πρώην Α΄ Πνευμονολογικής) και τα κλειστά κρεβάτια της ΜΕΘ (6) και των Χειρουργείων (4) του Σισμανογλείου, που μπορούν άμεσα να μπουν σε λειτουργία με τη πρόσληψη του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού.

Εφημερία για …κλάματα

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως η κατάσταση στις γενικές εφημερίες μέρα με την ημέρα χειροτερεύει καθώς πλέον και το Σωτηρία εξαιρέθηκε από τις πνευμονολογικές εφημερίες.

Όπως περιγράφουν: «Η κατάσταση είναι δραματική επειδή υπάρχει μεγάλη προσέλευση αρρώστων εξαιτίας της ανυπαρξίας Π.Φ.Υ., αποδυνάμωση & κλείσιμο νοσοκομείων, αλλά και η συνεχιζόμενη εγκληματική ανυπαρξία προσωπικού (την τελευταία 5ετία «χάθηκαν» πάνω από 25.000 υγειονομικοί όλων των ειδικοτήτων ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ και πάνω από 500 στο Σισμανόγλειο)!»

Γι αυτό και το Σωματείο των Εργαζομένων αποφάσισε την έναρξη επίσχεσης εργασίας μαζί με τους ειδικευόμενους γιατρούς.

Να σημειωθεί πάντως πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε πως με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει στις 27 Μαΐου θα καταβληθούν οι εφημερίες των τριών πρώτων μηνών του 2015 ενώ προωθείται και η διαδικασία να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και στους εργαζόμενους μετά τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε στο HealthReport.gr τι δήλωσε για τις εφημερίες ο Αν.Ξανθός! (video)

Πληρώνονται οι εφημερίες των γιατρών του 2015! Όλες οι πληροφορίες

Γ.Μπασκόζος: «Αν δε βρεθούν χρήματα, τα νοσοκομεία αντέχουν μόνο ως τον Σεπτέμβριο»! Τι είπε για εφημερίες, γιατρούς ΕΟΠΥΥ

Έρχονται πληρωμές «εξπρές» για νοσηλευτές-προσωπικό! Ποιοι θα πληρωθούν

Νοσηλευτές: Οι αφανείς και εξαντλημένοι ήρωες του ΕΣΥ! Τα κενά και οι προσλήψεις

Σχετικά Άρθρα

Back to top button