Πολιτική Υγείας

Σκληρά «παζάρια» για τις νέες συμβάσεις γιατρών-ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο

Στο τέλος Μαρτίου λήγουν οι συμβάσεις των 4400 ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και φαίνεται πως το ζήτημα τώρα είναι αν θα ανανεωθούν με διαπραγμάτευση ή θα παραταθούν όπως επιδιώκει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Και αυτό προκειμένου να περάσει ο Άδωνις Γεωργιάδης το σκόπελο των κλειστών πολυιατρείων που αναμένεται να ανοίξουν προς το τέλος του μήνα με βάση τουλάχιστον τις διαβεβαιώσεις του.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι που αμφισβητούν ότι ο κ.Γεωργιάδης θα κατορθώσει να ανοίξει τις μονάδες υγείας δεδομένου πως μέχρι στιγμής δε γνωρίζει καν πόσοι γιατροί και ποιων ειδικοτήτων απουσιάζουν από το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι 4400 συμβεβλημένοι γιατροί είναι αυτοί που την περίοδο των απεργιών και των λουκέτων στα πολυιατρεία καλύπτουν τα 10 εκατ. των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ καθώς δέχονται δωρεάν επισκέψεις στα ιατρεία τους.

Όπως φαίνεται στόχος της διοίκησης του Οργανισμού είναι να παραταθούν οι συμβάσεις για ένα τρίμηνο από την 1η Απριλίου ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Κάτι όμως που γνωρίζουν καλά οι ιδιώτες γιατροί και επιδιώκουν τα «παζάρια» να ξεκινήσουν άμεσα και πριν ανοίξουν τα πολυιατρεία. Διαφορετικά απειλούν ακόμη και με κινητοποιήσεις.

Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει πως προτίθεται να ανανεώσει και τις 4400 συμβάσεις αλλά και να προσθέσει και άλλες 2500 ώστε να καλυφθούν κενά σε ειδικότητες σε όλη τη χώρα. Ωστόσο αγκάθι παραμένει το γεγονός ότι μέχρι σήμερα υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ ελάχιστα γνωρίζουν για το πόσες ειδικότητες και που λείπουν από όλη την περιφέρεια.

Συνέπεια είναι για άλλη μια φορά οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να βρίσκονται στο …κενό. Εκτός αυτού όμως σε εξέλιξη είναι μια υπόγεια κόντρα μεταξύ των συνδικαλιστών γιατρών για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Από τη μία ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανακοινώνει ότι ξεκινά τα παζάρια με Άδωνι ενώ και από την άλλη η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ που καλύπτει τους 4400 συμβεβλημένους γιατρούς, έχει ξεκινήσει τις δικές της διαπραγματεύσεις για τις τελικές αμοιβές των γιατρών.

Πληροφορίες του healthreport.gr αναφέρουν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται τις επόμενες ημέρες να καλέσει και τις δύο πλευρές να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Άλλωστε οι ιδιώτες συμβεβλημένοι γιατροί απειλούν και με κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν κλείσει το θέμα. Κάτι που δε συμφέρει σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button