Συνεντεύξεις - Άρθρα

«ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2017»: …σκάσε και κολύμπα!

Το κολύμπι δεν είναι απλώς άλλη μία καλοκαιρινή συνήθεια. Μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, δυναμώνει το σώμα, θεραπεύει τους τραυματισμούς, καίει λίπος και ταυτόχρονα χαρίζει χρόνια ζωής. Κράτα, λοιπόν, την αναπνοή σου και βούτα στην αιωνιότητα…

Η ομώνυμη Διοργάνωση Μαραθώνιας Κολύμβησης Ανοιχτής Θαλάσσης «ΣΚΥΛΛΙΑΣ», από το 2011, επιδιώκει ακριβώς να διαδώσει και να πολλαπλασιάσει τα θέλγητρα της Κολύμβησης, και δη της Μαραθώνιας, σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στα παιδιά.

Οι 25 αιώνες επιβίωσης της Θρυλικής Ιστορίας του Σκυλλία από τη Ναυμαχία του Αρτεμισίου (480 π. Χ.), μπορεί και σήμερα να εξασφαλίζει στους μύστες του το δικό τους αιώνα επιβίωσης και μάλιστα στην ιδεατή μορφή τού «ευ ζειν».

Για χιλιάδες χρόνια κυριαρχούσε η άποψη ότι το νερό είναι ο δρόμος που οδηγεί το σώμα στην αθανασία. Όπως έχουν δείξει επιστημονικές έρευνες, μπορεί να μη σε κάνει Χαϊλάντερ, αλλά θα σε βοηθήσει να πλησιάσεις πολύ κοντά στο να περάσεις έναν αιώνα πάνω στη Γη.

Για να εστιάσουμε στα λεγόμενα της Επιστήμης:

1. Η κολύμβηση χαρακτηρίζεται, από πάρα πολλούς ιατρούς και παιδαγωγούς, ως το ιδανικότερο άθλημα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας (ψυχικής και σωματικής) και τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων.

2. Έχει ελάχιστους τραυματισμούς, δεν επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα κατά την αναπτυξιακή ηλικία, ενώ παράλληλα γυμνάζει όλο το σώμα και το καρδιαγγειακό σύστημα.

3. Τα παιδιά γεννιούνται έχοντας φυσική προδιάθεση για το νερό. Όσο πιο γρήγορα έρθουν, λοιπόν, σε επαφή με το υγρό στοιχείο, τόσο πιο εύκολα θα μάθουν να κολυμπούν, να μη φοβούνται το νερό και να έχουν όλα τα οφέλη που δίνει η άσκηση σε αυτό.

4. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ιδανική ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί εκμάθηση κολύμβησης είναι τα 3,5 με 4 χρόνια, ώστε να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τις οδηγίες που τους δίνει ο δάσκαλός τους. Παιδιά που ασχολούνται με την κολύμβηση συστηματικά, δεν αρρωσταίνουν εύκολα, ιδιαίτερα το χειμώνα. Μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να κολλήσουν μία γρίπη ή ίωση.

5. Τα παιδιά αποκτούν υγιείς συνήθειες. Η κολύμβηση τούς προσφέρει και τους διδάσκει ένα νέο τρόπο ζωής. Μέσω της κολύμβησης μαθαίνουν να ζουν υγιεινά, να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής με διαφορετικό και πιο θετικό τρόπο, να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό και το σωστό από το λάθος.

6. Και οι θετικές επενέργειες δεν έχουν τελειωμό…

Δέκα λόγοι Υγείας για να κολυμπούν και οι μεγάλοι

Για τους μεγαλυτέρους παρουσιάζουμε τους δέκα λόγους, για τους οποίους η επαφή με το νερό είναι ένα πραγματικό βάλσαμο στον ανθρώπινο οργανισμό:

α). Η δυνατότητα να έχουν περισσότερα οφέλη από όλες τις άλλες αερόβιες δραστηριότητές τους, κάνοντας τα λιγότερα…,

β). Η αυξημένη μυϊκή τους τόνωση και δύναμη,

γ). Η βελτίωση της ευκαμψίας και ελαστικότητάς τους,

δ). Η βοήθεια στη καρδιακή τους υγεία,

ε). Η καταπολέμηση του άσθματος,

στ΄). Η μείωση της χοληστερίνης τους,

ζ). Η μειωμένη πιθανότητα να γίνουν διαβητικοί,

η). Η καταπολέμηση το άγχους και η οικοδόμηση θετικής ενέργειας,

θ). Η αύξηση των πιθανοτήτων για επιμήκυνση της ζωής τους,

ι). Ο έλεγχος του βάρους τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Φελπς, του απόλυτου «κολυμβητικού φαινομένου», με οκτώ χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο Πεκίνο. Με διατροφή 10.000 θερμίδων τη μέρα, αναλογικά, ξεπέρασε επισήμως το πιο πεινασμένο «στόμα της Θάλασσας», το συμπαθέστατο λευκό καρχαρία.

Για εμάς, που διοργανώνουμε 7 χρόνια τη μοναδική παγκοσμίως διήμερη Διοργάνωση Μαραθώνιας Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης, έχουμε να προσθέσουμε και δεκάδες άλλα περιστατικά ανθρώπινου και αθλητικού μεγαλείου, υγειάς σκέψης και Modus Vivendi των αθλητών/τριών που εμπλέκονται στους αγώνες μας.

Σίγουρα, για όλες αυτές τις περιπτώσεις και για τις νέες ανθρώπινες ιστορίες που λανθάνουν να «γραφούν» και αυτό το Καλοκαίρι στη Λίμνη Ευβοίας, «Ο ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2017» θα ελλοχεύει εκεί σαν «ύφυδρος» πολεμιστής, 26 & 27 Αυγούστου, για να εγγυηθεί την πραγματοποίησή τους!

Δρ. Παλάντζας Ιωάννης
Υπεύθυνος Διοργάνωσης
Πρόεδρος του Ομίλου Ερασιτεχνών Αλιέων Λίμνης «Ο Ποσειδών»

Πληροφορίες:

https://sites.google.com/site/skylliaslimni/
Facebook: ΣΚΥΛΛΙΑΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΥΒΟΪΚΟΥ

Για την ιστορική τεκμηρίωση:
https://www.scribd.com/doc/264543116/ANAZΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΚΥΛΛΙΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2017»: Ένας αληθινός επιζήσας, κατά κόσμον…SURVIVOR, από το παρελθόν!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button