Ειδήσεις Υγείας

Σκωληκοειδίτιδα: Δείτε όλα τα ύποπτα συμπτώματα!

Ειδικά οι γονείς θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι για τα ύποπτα σημάδια της Σκωληκοειδίτιδας καθώς το πρόβλημα παρουσιάζεται συνήθως στις ηλικίες από 10 έως 20 ετών.
Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί της Χριστίνας Μπουντούρη δείτε όλα τα ύποπτα σημάδια αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Σκωληκοειδίτιδα είναι η επώδυνη διόγκωση της σκωληκοειδούς απόφυσης, που βρίσκεται στο άκρο του παχέος εντέρου. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε νέους από 10 έως 20 ετών.

Δεν είναι ακριβώς σαφές ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν σκωληκοειδίτιδα, αν και οι περισσότερες περιπτώσεις πιστεύεται ότι συμβαίνουν όταν κάτι, συνήθως ένα μικρό κομμάτι των περιττωμάτων (κόπρανα) ή ένας πρησμένος λεμφαδένας μέσα στο τοίχωμα του εντέρου (συχνά μετά από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος), αποφράσσει την σκωληκοειδή απόφυση.

Αυτή η απόφραξη οδηγεί στην ανάπτυξη φλεγμονής και οιδήματος. Η πίεση που προκαλείται από την διόγκωση μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης.
Δεδομένου ότι τα αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά, δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος πρόληψης της σκωληκοειδίτιδας.

Τα ύποπτα σημάδια

Η σκωληκοειδίτιδα συνήθως ξεκινά με ένα πόνο στο μέσο της κοιλιάς που μπορεί να έρχεται και να φεύγει. Εντός λίγων ωρών ο πόνος ταξιδεύει προς την κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, όπου βρίσκεται η σκωληκοειδής απόφυση και γίνεται συνεχής και σοβαρός.

Πιέζοντας την περιοχή αυτή, περπατώντας ή με το βήχα ο πόνος μπορεί να γίνεται χειρότερος. Μπορεί να χάσετε την όρεξή σας, να αισθανθείτε αδιαθεσία και να έχετε διάρροια και εμετούς.

Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί:

αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία)
αδιαθεσία
απώλεια της όρεξης
διάρροια
εμετοί
πυρετός

Η αντιμετώπιση

Αν έχετε σκωληκοειδίτιδα θα πρέπει να αφαιρεθεί η σκωληκοειδής απόφυση το συντομότερο δυνατόν με χειρουργική επέμβαση που είναι γνωστή ως σκωληκοειδεκτομή.
Η σκωληκοειδεκτομή συνήθως συνιστάται και σε περίπτωση που υπάρχει μια πιθανότητα να έχετε σκωληκοειδίτιδα, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατό να γίνει σαφής διάγνωση. Αυτό γίνεται επειδή θεωρείται ασφαλέστερο να αφαιρέσετε την απόφυση από το να υπάρχει ο κίνδυνος ρήξης της.

Στον άνθρωπο, η σκωληκοειδής απόφυση δεν εκτελεί καμία σημαντική λειτουργία και έτσι η αφαίρεσή της δεν προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα.

Η κακή εξέλιξη!

Εάν η σκωληκοειδής απόφυση υποστεί ρήξη (σπάσει) απελευθερώνει βακτήρια μέσα στην κοιλιά και προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται περιτονίτιδα.

Τα συμπτώματα της περιτονίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:
σοβαρό συνεχή πόνο στην κοιλιά
αδιαθεσία
πυρετός
ταχυκαρδία
δύσπνοια με γρήγορη αναπνοή
πρήξιμο της κοιλιάς

Αν η περιτονίτιδα δεν αντιμετωπισθεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα και μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραία. Η θεραπεία για την περιτονίτιδα συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά και τη χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης (σκωληκοειδεκτομή).

Μερικές φορές μπορεί να δημιουργηθεί ένα απόστημα γύρω από τη σκωληκοειδή απόφυση. Αυτό είναι μια επώδυνη συλλογή πύου που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του σώματος να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗ

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button