Ειδήσεις Υγείας

Σκωληκοειδίτιδα: Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό;

Η σκωλικοειδίτιδα ή σκωληκοειδής απόφυση έχει χαρακτηριστεί σαν όργανο χωρίς καμία ιδιαίτερη λειτουργία. Όμως διάφορες έρευνες επισημαίνουν ότι η σκωληκοειδής απόφυση συμβάλει στην άμυνα του οργανισμού αν και η αφαίρεση της δεν φαίνεται ότι προκαλεί διαταραχή στην άμυνα του οργανισμού.

Η πάθηση εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες αλλά με μεγαλύτερη συχνότητα στην δεύτερη και τρίτη δεκαετία της ζωής, προσβάλλει με ίδια περίπου συχνότητα τα δύο φύλα, με μία μικρή υπεροχή των ανδρών σε αυτές τις ηλικίες.

 Συμπτώματα

Ο κοιλιακός πόνος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα. Κλασσικά,ο πόνος είναι διάχυτος και εντοπίζεται στο κατώτερο επιγάστριο και περιομφαλικά. Με την πάροδο του χρόνου από 1 έως 12 ώρες, αλλά συνήθως σε 4-6 ώρες, ο πόνος εντοπίζεται στην δεξιά κάτω κοιλιακή χώρα.

Η ανορεξία σχεδόν πάντα συνοδεύει την σκωληκοειδίτιδα, σε σημείο που αν δεν υπάρχει, πρέπει να αμφιβάλλει κανείς για την διάγνωση.

Ο εμετός παρουσιάζεται σε 75% των ασθενών, άλλα συμπώματα όπως καταβολή, ναυτία και δυσκοιλιότητα, ή διάρροια δεν είναι σταθερά ευρήματα.

Διάγνωση

Οι εργαστηριακές εξετάσεις που θα υποβληθεί ο ασθενής πολλές φορές δεν βοηθούν στην διάγνωση, έτσι, η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας τίθεται από την κλινική εμπειρία του χειρουργού από τα στοιχεία της κλινικής εξέτασης του ασθενούς.

Ωστόσο κάποια στοιχεία για την κλινική εικόνα του ασθενούς αντλούνται από την γενική αίματος αφού στο 75% των ασθενών υπάρχει αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων (10.000-18.000) με συνοδό αύξηση των πολυμορφοπύρηνων. Από την γενική ούρων συνήθως δεν παρατηρούνται παθολογικά ευρήματα.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει παρά μία θεραπευτική αντιμετώπιση για την οξεία σκωληκοειδίτιδα και τις επιπλοκές τις.  Το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι ο χρόνος της χειρουργικής επεμβάσεις και το είδος της. Η απάντηση είναι “άμεσα”.

Το είδος της χειρουργικής επέμβασης αφορά είτε με την κλασσική “ανοικτή” τομή, ή με την λαπαροσκοπική τεχνική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διώξτε τις αλλεργίες από τα μάτια! Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button