main-articlesΕμβόλιαΠαιδίΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σοκ: Πέθανε 8χρονο παιδί στην Ελλάδα από διφθερίτιδα! Ήταν ανεμβολίαστο

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στο Πανελλήνιο η τραγική είδηση ότι ένα παιδάκι μόλις 8 ετών έχασε την ζωή του από διφθερίτιδα.

Πρόκειται για μια παιδική ασθένεια που είχε εξαλειφθεί στην Ελλάδα, λόγω εμβολιασμών αλλά λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος επανήλθε στην επιφάνεια για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Το τραγικό περιστατικό επιβεβαίωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία Μανόλης Παπασάββας ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για αγοράκι το οποίο ζούσε έως τα πέντε του χρόνια σε ίδρυμα και στη συνέχεια το υιοθέτησε ανάδοχη μητέρα.

Παρότι εντοπίστηκε το μικρόβιο της διφθερίτιδας πιθανή αιτία θανάτου θεωρείται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ωστόσο τα ακριβή αίτια του θανάτου θα εντοπιστούν από την διενέργεια της ιατροδικαστικής εξέτασης και της τοξικολογικής που θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί είχε λάβει μόνο τις δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει από τον τέτανο, την διφθερίτιδα και τον κοκκύτη.

Πάντως για άλλη μια φορά αναδεικνύεται με τον πλέον τραγικό τρόπο οι σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από το αντιεμβολιαστικό κίνημα.  Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι δεν είχε σημειωθεί εδώ και 30 χρόνια θάνατος σε παιδί από διφθερίτιδα.

Τι είναι η διφθερίτιδα

Σύμφωνα με την Wikipedia, η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης.

Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα.

Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων).

Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι ενήλικες; Όλη η λίστα

Η Οδύσσεια ενός ελληνικού νοσοκομείου! Δείτε ΦΩΤΟ ντοκουμέντο από το Αττικόν

Προς αλλαγή το σύστημα εφημεριών στα Νοσοκομεία! Όλες οι πληροφορίες

Τελειωμό δεν έχουν οι θάνατοι από γρίπη στην Ελλάδα! Στα 56 τα θύματα

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close