ΆρθραΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Σοκ στην αγορά φαρμάκου: Νέο κούρεμα στη δαπάνη για τα φάρμακα! Όλη η πρόταση στους δανειστές

Νέο κούρεμα στη φαρμακευτική δαπάνη προβλέπει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές, γεγονός που ανατρέπει όλο το σχεδιασμό.

Ειδικότερα με βάση την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές (που αποκάλυψε η εφημερίδα Καθημερινή), το μόνο ουσιαστικά κοστολογημένο μέτρο που προτείνεται για την αύξηση των εσόδων, είναι το νέο κούρεμα στη φαρμακευτική δαπάνη το οποίο θα προκύψει από τις επιπλέον υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Και μπορεί το ζήτημα να φαντάζει σύνθετο, στην ουσία όμως μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη από τα ήδη περιορισμένα 2 δις ευρώ, στο 1,860 δις ευρώ με επιπλέον rebate 140 εκατ. ευρώ για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Αν τελικώς γίνει αποδεκτή η πρόταση, δεδομένου πως είναι η μοναδική που έχει υπολογισθεί οικονομικά, αυτό σημαίνει πως θα αλλάξει άμεσα και η φαρμακευτική περίθαλψη για τους ασφαλισμένους-ασθενείς.
Δε θεωρείται τυχαίο πάντως, όπως έλεγαν υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς φαρμάκου στο HealthReport.gr, ότι ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρότι είχε προαναγγείλει τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τα φάρμακα, τελικώς δεν το έπραξε.

Αντίστοιχα ενώ όλη η αγορά φαρμάκου αλλά και οι βαριά πάσχοντες ασθενείς περιμένουν να μπει μία τελική υπογραφή για να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ νέες καινοτόμες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ηπατίτιδα κ.λ.π. φαίνεται πως δε δίνεται το πράσινο φως ακριβώς για να μην αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Όμως αυτό κοστίζει στην υγεία των βαριά πασχόντων οι οποίοι περιμένουν καιρό τώρα εναγωνίως να δοθεί η έγκριση μέσω της θετικής λίστας φαρμάκων (σ.σ. η λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα), ώστε να μπορέσουν να γιατρευτούν λαμβάνοντας νέες θεραπείες.

Στην περίπτωση όμως που «κλείσει» η συμφωνία και υλοποιηθεί η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τα φάρμακα, εκφράζονται φόβοι για το αν τελικώς πολλές εταιρείες αποφασίσουν να διαθέσουν τα φάρμακά τους στην ελληνική αγορά, ή αν θα αποσύρουν άλλα επειδή η κατάσταση δε θα θεωρείται συμφέρουσα.

Η είδηση πάντως έχει αναστατώσει τη φαρμακευτική αγορά οι οποία αναζητά τώρα περαιτέρω λεπτομέρειες από το υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα πάντως δεν έχουν ανακοινωθεί μέτρα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό του όγκου συνταγογράφησης, αφού η δαπάνη για τα φάρμακα μειώνεται, δε μειώνεται όμως ταυτόχρονα ο αριθμός των φαρμάκων που χορηγούνται. Το πρόσφατο πλαφόν που επιβλήθηκε στους γιατρούς ουσιαστικά αναπροσαρμόζει το επιτρεπόμενο όριο ανά ειδικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αναμονή για τα νέα φάρμακα για Σκλήρυνση, Ηπατίτιδα, καρκίνο! Γιατί καθυστερούν

Νέα μείωση στο πλαφόν φαρμάκων! Τι ανακοίνωσε ο Υπ.Υγείας για τη συνταγογράφηση

Φάρμακα δια χειρός …στρατού! Τι σχεδιάζει το υπουργείο υγείας

Στον «αέρα» ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα! Τι θα ανακοινώσει ο Π.Κουρουμπλής

Σχετικά Άρθρα

Back to top button