Ειδήσεις Υγείας

Σπυράκια στο πηγούνι: Αίτια και πώς θα απαλλαγείτε

Αρκετές γυναίκες μετά την ηλικία των 25 ετών αντιμετωπίζουν κρίσεις ακμής στο πηγούνι, καθώς αυτό το σημείο του προσώπου φαίνεται πως επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις διακυμάνσεις των ορμονών που παρατηρούνται κατά τον κύκλο της περιόδου.

Εάν οι κρίσεις είναι σοβαρές, η γυναίκα πρέπει να απευθυνθεί στο γυναικολόγο της, καθώς μπορεί να αποτελούν ένδειξη για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η πρόληψη

Προσπαθήστε να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας ή, αν δεν μπορείτε να το ελέγξετε, τουλάχιστον πλένετε τα χέρια σας συχνά στη διάρκεια της μέρας. Μην παραλείπετε να φροντίζετε να καθαρίζετε σχολαστικά την επιδερμίδα κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείτε για να απομακρύνετε τα βακτήρια που ενδέχεται να επιδεινώσουν την ακμή.

Μείνετε μακριά από τον ήλιο. Εκθέτοντας τα σημάδια στον ήλιο μπορει να επιβραδύνετε τη διαδικασία επούλωσης.  Πριν βγείτε έξω από το σπίτι, βάλτε αντηλιακό ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας (SPF) 30 ή υψηλότερο.

Μην τα πειράζετε. Τα σημάδια ακμής δημιουργούν συνήθως “βαθουλώματα” λόγω της απώλειας κολλαγόνου από την έντονη φλεγμονή. Επίσης, αν πειράζετε/σπάτε τα σπυράκια προκαλείτε περισσότερη φλεγμονή και τραυματισμό της επιδερμίδας σας, κάτι που αυξάνει τον αποχρωματισμό και τις ουλές. Η συμπίεση ή η προσπάθεια να σπάσετε ένα σπυράκι κάνει το πύον και τα βακτήρια να μπουν βαθύτερα στο δέρμα, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά στο κολλαγόνο.

Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας: Αν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια ή αν βρίσκεστε στην κλιμακτήριο ίσως θα πρέπει να ρυθμίσετε τις ορμόνες σας με τη βοήθεια του ειδικού, γιατί οι μεταβολές που συντελούνται στο σώμα ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα της επιδερμίδας σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σταφυλόκοκκος: Πως θα περιορίσετε τα συμπτώματα;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button