ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στέγνωσαν τα Κέντρα Υγείας από υλικά! Σε απόγνωση οι απλήρωτοι γιατροί

Δεν έφθανε η δραματική κατάσταση που επικρατούσε στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, με τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών, ήρθαν και οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις να επιτείνουν την κατάσταση.
Και μέσα στο κλίμα αυτό πολλοί γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει εδώ και μήνες με συνέπεια να ξεκινούν και επίσχεση εργασίας.

Ενδεικτική η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, μια περιοχή που ακόμη και μέσα στην κρίση έχει σημαντική αύξηση επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκτιμάται μάλιστα πως οι κάτοικοι αγγίζουν τις 200.000.
Στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες τους από τον Δεκέμβριο, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τις τραγικές ελλείψεις υλικών που μέρα με τη μέρα αυξάνονται.

Με βάση το υγειονομικό υλικό που είναι σήμερα διαθέσιμο, σχεδόν δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ούτε ένα έμφραγμα, τη στιγμή μάλιστα που το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας καλύπτει τις βασικές υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Άλλωστε από τα ράφια λείπουν οροί, «καθετηράκια» που χρησιμοποιούνται στις φλέβες, γάζες, ενέσιμα φάρμακα, αμπούλες, αλλά και απαραίτητες μορφίνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση ενός εμφράγματος.
Και βέβαια η εικόνα αυτή δε χαρακτηρίζει μόνο το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας αλλά και τις περισσότερες μονάδες υγείας της χώρας.

Μάλιστα υπάρχει ανησυχία ότι το πρόβλημα θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς λόγω της έλλειψης ρευστότητας οι προμηθεύτριες εταιρείες υγειονομικού υλικού δεν μπορούν να κάνουν εισαγωγές και τα αποθέματα τους είναι ούτως ή άλλως περιορισμένα αφού οι εισαγωγές είχαν ψαλιδιστεί τα τελευταία μνημονιακά χρόνια.

Πάντως οι γιατροί και το προσωπικό «βράζουν» το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των αμέτρητων προβλημάτων στις δημόσιες μονάδες υγείας και τα Κέντρα Υγείας, παρότι πολλοί παγώνουν τις κινητοποιήσεις τους όπως οι γιατροί στις μονάδες της Κέρκυρας λόγω των τελευταίων δραματικών εξελίξεων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button