Ειδήσεις Υγείας

Στένωση αορτής: Αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Η στένωση αορτής περιορίζει τη ροή αίματος από την αριστερή κοιλία στην αορτή ενώ  μπορεί να επηρεάσει την πίεση στον αριστερό κόλπο. Επίσης η βαριά στένωση αορτής μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα μυοκαρδίου, αλλά και επικίνδυνες αρρυθμίες, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος την ενδοκαρδίτιδος.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας τα συμπτώματα της αορτικής στένωσης είναι:

Δύσπνοια
Πόνος στο στήθος (στηθάγχη), πίεση ή σφίξιμο στο στήθος
Λιποθυμία

Αίσθημα παλμών (ταχυπαλμία), ή ένα αίσθημα σας να έχετε παλμούς που μοιάζουν βαρείς και έντονοι
Μείωση του επιπέδου δραστηριότητας ή μειωμένη ικανότητα για κανονικές δραστηριότητες που απαιτούν

Ήπια άσκηση
Καρδιακό φύσημα

 

 

 

 

 

 

 

Ποιοι κινδυνεύουν;

Η στένωση της αορτής επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους ως αποτέλεσμα του σχηματισμού ουλών και της συσσώρευσης ασβεστίου στο πτερύγιο της βαλβίδας (πτερύγιο ή πτυχή). Η ηλικιακή στένωση αορτής αρχίζει συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών, αλλά συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα μέχρι την ηλικία των 70 ή 80 ετών.

Θεραπεία-Αντιμετώπιση

Οι πάσχοντες πρέπει να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, το αλάτι και την προληπτική λήψη αντιβίωσης σε οδοντιατρικές πράξεις και χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι πιθανές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν επισκευή βαλβίδων ή αντικατάσταση βαλβίδων. Εάν ο γιατρός κρίνει ότι απαιτείται χειρουργική επέμβαση, είναι σημαντικό να την κάνετε άμεσα, ακολουθώντας πάντα τις δικές του εντολές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button