Ειδήσεις Υγείας

Στένωση καρωτίδων: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Όπως και οποιαδήποτε αρτηρία στο σώμα έτσι και οι καρωτίδες μπορεί να προσβληθούν από την αθηρωματική νόσο και να αποφραχθούν στο εσωτερικό τους μερικά (στένωση) ή και πλήρως. Στην περίπτωση που φράξουν εντελώς τότε αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού.

Η κατάσταση αυτή σύμφωνα με τους επσιτήμονες δε συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη αλλά απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι παράγοντες κινδύνου αποτελούν:

Γήρανση.

Κάπνισμα.

Υψηλή αρτηριακή πίεση ( υπέρταση ).

Υψηλή χοληστερόλη στο αίμα ( υπερχοληστερολαιμία ).

Διαβήτης (κυρίως όταν δεν ελέγχεται επαρκώς ).

Παχυσαρκία.

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%b112

 

 

 

 

 

 

 

Ωστόσο οι βλάβες στις καρωτίδες δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές, καθώς δεν προκαλούν συγκεκριμένα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται η τακτική επίσκεψη στο γιατρό προς εξέταση της ροής του αίματος ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχετε κάποιο από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου!

Αρχικά ο γιατρός πιθανόν να ζητήσει να υποβληθείτε σε υπερηχογράφημα. Η εξέταση ονομάζεται Doppler καρωτίδων και περιλαμβάνει υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα που κατευθύνονται στις καρωτίδες αρτηρίες. Η εξέταση δεν είναι επώδυνη και δεν περιλαμβάνει ακτινοβολία. Με την εξέταση θα καθοριστεί ο βαθμός προσβολής των καρωτίδων αρτηριών από τη νόσο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button