ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Σταματούν τις εφημερίες οι φαρμακοποιοί;

 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αιτία το σημερινό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων που είναι ελεύθερο και προκαλεί σοβαρές ανισότητες στο επάγγελμα.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος σε συνέντευξη Τύπου ανέλυσε πλήρως το πρόβλημα του σημερινού ωραρίου στα φαρμακεία το οποίο δίνει το δικαίωμα σε όσους το επιθυμούν να ανοίγουν και να κλείνουν όποτε θέλουν.

Αυτό όμως, όπως εξήγησε ο κ.Λουράντος, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε όσους εφημερεύουν επίσημα, καθώς η κίνηση μοιράζεται και σε άλλα φαρμακεία τα οποία είναι ανοικτά.
Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τον κ.Λουράντο πως κάθε μήνα 50 με 60 φαρμακοποιοί ζητούν να αποσυρθούν από το πρόγραμμα των εφημεριών και σύντομα όπως σημείωσε: «δε θα βγαίνει το πρόγραμμα».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιλύσει το πρόβλημα και να επανέλθει το ωράριο στο προηγούμενο καθεστώς, διαφορετικά όπως είπε “δεν υπάρχει νόημα να εφημερεύουμε”.

Ευρωπαία διαμεσολαβητής…καρφώνει Σαμαρά!

Κατά τα άλλα ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. έδωσε στην δημοσιότητα έγγραφο το οποίο αποδεικνύει ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για το χάος και στον φαρμακευτικό κλάδο είναι η προηγούμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια απαντώντας σε σχετικό ερώτημα φαρμακοποιού της Αθήνας αναφέρει σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή :

«Όπως προκύπτει από την επιστολή προθέσεων που αναφέρεται ανωτέρω, η απόφαση για την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ σχεδόν στο σύνολό τους ελήφθη με πρωτοβουλία των αρμόδιων ελληνικών αρχών, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Έτσι συμφωνήθηκε προαπαιτούμενη ενέργεια, στο τεχνικό μνημόνιο συνεννόησης, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την άρση: i) του περιορισμού του ενός φαρμακείου ανά φαρμακοποιό· (ii) κάθε γεωγραφικού περιορισμού σχετικά με τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων· και iii) της προηγούμενης έγκρισης από τη νομαρχία για την εγκατάσταση φαρμακείου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι, όπως προκύπτει από τον πίνακα 5 του τεχνικού μνημονίου συνεννόησης , η μελέτη του ΟΟΣΑ περιελάμβανε επίσης σύσταση για την κατάργηση της απαίτησης να είναι φαρμακοποιοί οι ιδιοκτήτες φαρμακείων. Τελικά, η εν λόγω σύσταση δεν συμπεριλήφθηκε στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της 4ης επανεξέτασης του δεύτερου δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, οι ελληνικές αρχές είχαν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την καταλληλότητα των συστάσεων του ΟΟΣΑ, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους.»

Και συνεχίζει η επιστολή : « Η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ αποτέλεσε μέρος της στρατηγικής των ελληνικών αρχών για την επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, με δική τους πρωτοβουλία και σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους. Οι ελληνικές αρχές ενήργησαν στο πλαίσιο της άσκησης της αρμοδιότητάς τους να οργανώνουν το εθνικό σύστημα υγείας τους, όπως αυτή τους αναγνωρίζεται από το δίκαιο της ΕΕ».

Να σημειωθεί πως οι φαρμακοποιοί ήταν σφόδρα αντίθετοι στις ρυθμίσεις που προέβλεπε η περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ η οποία απελευθέρωνε το επάγγελμα πλήρως ενώ άνοιγε και την αγορά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων με το επιχείρημα πως θα έπεφταν οι τιμές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button