ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στα…Τάρταρα τα κονδύλια για νοσοκομεία-ΕΟΠΥΥ!

Σε απόλυτη οικονομική κατάρρευση θα οδηγηθούν όπως φαίνεται τα δημόσια νοσοκομεία μέσα στο 2016, δεδομένων των δραματικών μειώσεων στα κονδύλια χρηματοδότησης από τα κρατικά ταμεία.

Το μείγμα μοιάζει εκρηκτικό αν σκεφτεί κανείς ότι την ίδια ώρα που κουρεύονται τα χρήματα για τα νοσοκομεία, αυξάνονται κατακόρυφα τα χρέη προς τους προμηθευτές. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Αύξηση 94% στα χρέη των νοσοκομείων μέσα σε επτά μήνες!».

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο αν σκεφτεί κανείς ότι έως τον Οκτώβριο του 2015, δηλαδή λίγο πριν το τέλος τους έτους, έχει εκταμιευτεί μόλις το 40% των σχετικών πιστώσεων για το ΕΣΥ.

Και το ζήτημα είναι πως κατά τους συνδικαλιστές των νοσοκομείων, η αύξηση των πιστώσεων για το 2015 κατά 150 εκατ. ευρώ, φαίνεται να είναι καθαρά λογιστική ώστε να αντιμετωπιστεί η αδυναμία των νοσοκομείων να προμηθευτούν υλικά εξαιτίας της εξάντλησης των πιστώσεων και των «κόκκινων» κωδικών.

Και όλα δείχνουν ότι το 2016 τα οικονομικά των νοσοκομείων θα χειροτερέψουν αφού θα ψαλιδιστούν άλλα 362 εκατ. ευρώ.
Και αυτό διότι ο ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για το 2015 είχε προϋπολογιστεί στο 1,388 δις ευρώ, ενώ το 2016 η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται στο 1.026 δις ευρώ.

Τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ και πάλι στις συντάξεις

Άγνωστο παραμένει πάντως εάν τελικά τα χρήματα που θα παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους μέσω της αύξησης παρακράτησης υπέρ υγείας από το 4% στο 6%, καταλήξουν τελικά στον ΕΟΠΥΥ.

Και αυτό διότι όπως επισημαίνει ο Χρήστος Κόνιαρης, μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως η παρακράτηση αυτή και πάλι δε θα φθάσει στον ΕΟΠΥΥ.

«Η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία στο Υπ. Υγείας διογκώνει στα 800 εκατ. Ευρώ τα έσοδα που θα εισέλθουν από τον ΕΟΠΥΥ στα ταμεία των Δημόσιων Νοσοκομείων το 2016 προκειμένου να εμφανίσει ότι ο σύστημα «ισορροπεί» στα οικονομικά του.

Την ίδια ώρα στις συναντήσεις που είχε με συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΠΟΕΔΗΝ) αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι ακόμα και τα χρήματα που θα αφαιρεθούν από τις τσέπες των συνταξιούχων με την αυξημένη παρακράτηση εισφορών το 2016 δεν θα οδηγηθούν στην υγεία αλλά για να καλύψουν ελλείμματα που υπάρχουν προκειμένου να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η δημόσια χρηματοδότηση στα Δημόσια Νοσοκομεία έχει μειωθεί κατά 70% περίπου από το 2009 αφήνοντας αρνητικό «αποτύπωμα» στη λειτουργία τους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Κόνιαρης.

Δείτε αναλυτικά τα κονδύλια που έχουν προϋπολογισθεί για το 2016 για τα Νοσοκομεία, το ΠΕΔΥ και τις Υγειονομικές Περιφέρειες

δαπάνες ΕΣΥ

Έρχονται συγχωνεύσεις κλινικών

Σημαντικές αλλαγές πάντως αναμένεται να δούμε στη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων μέσα στο 2016. Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως μέσα στους άμεσους σχεδιασμούς της τρόικας- που είναι σε γνώση φυσικά της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας– είναι να υπάρξει άμεση αλλαγή όλου του χάρτη του ΕΣΥ.
Οι δανειστές πιέζουν εδώ και καιρό να μειωθούν ή να διαγραφούν και πλήρως από το χάρτη πολλές κλινικές που σήμερα λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Και μέσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας είναι η εξοικονόμηση δαπανών από την διοικητικό κούρεμα των νοσοκομείων που θα επέλθει μέσα από τη συγχώνευση κλινικών και μονάδων.

Δεν είναι τυχαίο επίσης πως προωθείται η πλήρης καταγραφή της απόδοσης των κλινικών αλλά και των μονάδων ξεχωριστά, ενώ ξεκινά και η καταμέτρηση του κόστους κάθε δομής.
Σχέδιο που αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, να τεθεί σε εφαρμογή με εντατικούς ρυθμούς το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτο: Αύξηση 94% στα χρέη των νοσοκομείων μέσα σε επτά μήνες!

Έρχεται η αξιολόγηση από τον ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για χρέη, φάρμακα, ιδιώτες

Πότε θα αποπληρωθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ! Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός

Σχετικά Άρθρα

Back to top button