Ειδήσεις Υγείας

Σταφυλόκοκκος: Πώς μεταδίδεται και τι συμπτώματα έχει

Ο σταφυλόκοκκος συχνά εκδηλώνεται με μια ποικιλία συμπτωμάτων που κυμαίνονται από λοιμώξεις στο δέρμα, μέχρι και ενδοκαρδίτιδα, μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του εσωτερικού τοιχώματος της καρδιάς (ενδοκάρδιο).

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Αμερικανικής Δερματολογικής Εταιρείας ο σταφυλόκοκκος είναι μεταδοτικός (κολλητικός) έως ότου η λοίμωξη θεραπευτεί. Άμεση επαφή με μια μολυσμένη πληγή ή τραύμα, ή με είδη προσωπικής φροντίδας, όπως ξυραφάκια, επιδέσμους, κλπ. είναι κοινές οδοί μετάδοσης. Προσωπική επαφή όπως το φιλί ή αγκαλιά δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη μετάδοση, αν δεν υπάρχει άμεση επαφή με τη μολυσμένη περιοχή.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι ομάδες του πληθυσμού που είναι περισσότεροι ευάλωτοι να εμφανίσουν σταφυλόκοκκο είναι τα νεογέννητα, οι θηλάζουσες γυναίκες (ο θηλασμός δημιουργεί μικρές αμυχές στην περιοχή), και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης (ζάχαρο), ο καρκίνος, αγγειακή νόσο, και πνευμονική νόσο. Οι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, τα άτομα με δερματικές βλάβες ή διαταραχές, ενδοφλέβιους καθετήρες, μετά από εγχείρηση, καθώς και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων. Συχνά εμφανίζεται μετά το ξύρισμα καθώς μολυσμένο ξυράφι μπορεί να μεταφέρει τη λοίμωξη κάτω από την επιδερμίδα.

Οι δερματικές λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις του δέρματος που προκαλούνται από βακτήρια σταφυλόκοκκου περιλαμβάνουν:

Σπυράκια με πύον

Ο πιο κοινός τύπος της μόλυνσης στρεπτόκοκκου είναι τα σπυράκια με πύον που μπορεί να αναπτυχθούν σε ένα θύλακα τρίχας ή σε κάποιον σμηγματορροϊκό αδένα του δέρματος (οι αδένες που εκκρίνουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας). Το δέρμα πάνω από τη μολυσμένη περιοχή γίνεται συνήθως κόκκινο και πρήζεται. Αυτά τα σπυράκια εμφανίζονται πιο συχνά κάτω από τα χέρια ή γύρω από τη βουβωνική χώρα ή στους γλουτούς.

Αντιμετώπιση

Τις περισσότρες φορές οι ελαφριές λοιμώξεις του δέρματος αντιμετωπίζονται με αντιβίωση που χορηγεί ο θεράπων ιατρός. Αν υπάρχουν αποστήματα, χρειάζεται χειρουργική διάνοιξη. Πιο σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σταφυλόκοκκος: Πως θα περιορίσετε τα συμπτώματα;

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button