Ειδήσεις Υγείας

Σταφυλόκοκκος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayio clinic οι περισσότεροι μεταφέρουν βακτήρια σταφυλόκοκκου, αλλά ποτέ δεν αναπτύσσουν λοιμώξεις από τον ιό ενώ τα βακτήρια μπορούν επίσης να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο. Μάλιστα τα βακτήρια σταφυλόκοκκου είναι τόσο ανθεκτικά,  ώστε μπορούν να επιβιώσουν σε μαξιλαροθήκες και πετσέτες για αρκετό καιρό.

Ο σταφυλόκκοκος προκαλεί:

-λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων (39%)
-λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (23%)
-βακτηριαιμία-ενδοκαρδίτιδα (22%) και
-άλλες λοιμώξεις όπως του ουροποιητικού, ΚΝΣ, κοιλίας, οστών κ.ά. (15%).

Ο σταφυλόκοκκος αναφέρουν οι ειδικοί της mayio clinic μπορεί να εκδηλωθεί με μια ποικιλία συμπτωμάτων που κυμαίνονται από μικρά προβλήματα του δέρματος μέχρι και ενδοκαρδίτιδα, μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του εσωτερικού τοιχώματος της καρδιάς (ενδοκάρδιο). Ως εκ τούτου, τα σημάδια και τα συμπτώματα των λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο ποικίλλουν ευρέως, ανάλογα με τη θέση (σημείο του σώματος) και τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Πρόληψη

Οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις μεταδίδονται με τα χέρια. Το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης των σταφυλοκόκκων είναι η αυστηρή εφαρμογή του καθαρισμού των χεριών και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει χρήση τοπικών ή συστηματικών αντιβιοτικών ανάλογα με την έκταση και την σοβαρότητα της λοίμωξης πάντα σύμφωνα με ιατρικές οδηγίες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button