ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στα άκρα οι σχέσεις ΕΟΠΥΥ-«κλινικαρχών»! Μένουν χωρίς νοσηλείες οι ασφαλισμένοι;

Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι σε ιδιωτικές κλινικές παραμένουν απλήρωτοι επειδή ακριβώς ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει τις κλινικές, η νέα πολιτική που ακολουθείται φαίνεται πως οδηγεί μια ώρα αρχύτερα στο λουκέτο ειδικά πολλές μικρές κλινικές προς…τέρψιν βέβαια των μεγαλύτερων.

Ειδικότερα απλήρωτες θα μείνουν οι ιδιωτικές κλινικές μέσα στο Πάσχα καθώς όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποφάσισε να μην προβεί αυτό το μήνα σε καμία πληρωμή, νοσηλειών και αιμοκαθάρσεων, «παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της μέχρι την περασμένη Τετάρτη και ενώ γνωρίζει τους κινδύνους προσωποκράτησης που εγκυμονεί η απόφαση της για τους παρόχους».

Οι «κλινικάρχες» επισημαίνουν πως τέτοιες τακτικές παραπέμπουν στην προηγούμενη εποχή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. «που η πληρωμή μας γινόταν μήνα παρά μήνα και παρά τις εξαγγελίες της νέας Διοίκησης για νέα εποχή, τελικά μάλλον το ξεδίπλωμα της έμεινε στη μέση…συνεχίζοντας την ίδια τακτική».

Αύξηση και στο ΦΠΑ στην Υγεία

Όμως δε είναι μόνο αυτό. Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το ΦΠΑ από 23% σε 24% επηρεάζει και τον τομέα της Υγείας. Αποτέλεσμα είναι οι νοσηλευόμενοι να πρέπει να πληρώνουν παραπάνω από την τσέπη τους αφού το συνολικό ποσό των εξόδων για μία νοσηλεία θα εκτοξευθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις για να στηλιτεύσει την αύξηση του ΦΠΑ: «θέλουμε να “συγχαρούμε” τους οικονομικούς φωστήρες, που χωρίς καμία αιδώ, πρότειναν και οι τοκογλύφοι αποδέχθηκαν την αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24% συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών υγείας που όπως φαίνεται αποτελούν πολυτέλεια.

Η εκτόξευση της οικονομίας μετά το ορθόδοξο Πάσχα και η ανάπτυξη της μάλλον πρόκειται για όνειρο θερινής νυκτός. Η πραγματικότητα είναι η καταστροφή των επιχειρήσεων μας και η φτωχοποίηση των Ελλήνων χωρίς καμία πιθανότητα για έξοδο από την εποχή των μνημονίων» σημειώνουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών που εκφράζουν τις μικρές κλινικές.

Στον αέρα και οι νέες συμβάσεις

Στο μεταξύ ακόμη δεν έχουν έρθει σε συνεννόηση Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικές κλινικές ώστε να υπογραφεί μία νέα σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητά να διατεθούν κρεβάτια αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τα οποία θα πρέπει να διατηρούνται και κενά. Διαβάστε ΕΔΩ με κάθε λεπτομέρεια που δεν τα βρίσκουν οι δύο πλευρές: «Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΕΟΠΥΥ- Ιδιωτικών Κλινικών! Στον αέρα ακτινοθεραπείες και χειρουργεία»

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών εκφράζει τη δυσφορία της για την επιμονή της τρόικας των διαπραγματευτών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, για τη νέα σύμβαση νοσοκομειακής περίθαλψης «να εμμένουν στις ίδιες κόκκινες για μας θέσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τη διάσωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά με προσδοκώμενη φιλολαϊκή δημοσιότητα…».

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τις κλινικές αλλά και άλλους παρόχους αυτόν το μήνα. Η έλλειψη ρευστού που υπάρχει στα ταμεία του κράτους απεδείχθη και από το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν με διαδικασίες εξπρές ακόμη και τα αποθεματικά των νοσοκομείων για να πληρωθούν συντάξεις. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: ” «Σηκώνουν» τα λεφτά των Νοσοκομείων για να πληρώσουν συντάξεις! Στον αέρα μισθοί επικουρικών και υλικά”

Αντίστοιχη έλλειψη ρευστότητας όπως φαίνεται υπάρχει και στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος ούτως ή άλλως χρωστά κοντά στα 1,8 δις ευρώ σε παρόχους όπως γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά. Μ αυτά και μ αυτά όμως αν δεν επιτευχθή συμφωνία μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών, οι κλινικάρχες έχουν διαμηνύσει πως θα διακόψουν τη συνεργασία με το φορέα και οι ασφαλισμένοι δε θα μπορούν να νοσηλεύονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΕΟΠΥΥ- Ιδιωτικών Κλινικών! Στον αέρα ακτινοθεραπείες και χειρουργεία

Έρχονται νέα μέτρα του ΕΟΠΥΥ για ιδιωτικές κλινικές που υπερχρεώνουν τους ασθενείς!

«Σηκώνουν» τα λεφτά των Νοσοκομείων για να πληρώσουν συντάξεις! Στον αέρα μισθοί επικουρικών και υλικά

Σχετικά Άρθρα

Back to top button