ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στα κάγκελα ακόμη οι γιατροί για τις αλλαγές στις ειδικότητες! Τι ζητούν

Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) καθηγητής Κ.Μάρκου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τις τοποθετήσεις του σε συνέλευση νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑ), όπου ανέλυσε τις αλλαγές που θα έρθουν στην ειδικότητα των γιατρών ενώ πολλοί ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως προάγγελο κατάργησης των μισθών των ειδικευομένων. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το αναλυτικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr: “Προς κατάργηση οι μισθοί των ειδικευόμενων; Τι αλλαγές έρχονται στις ειδικότητες”

Νέες αντιδράσεις

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου μιλά για σκληρά εργαζόμενους γιατρούς που: «θα αντιμετωπίσουν μόνοι τους ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που προσέρχονται κάθε μέρα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Είναι οι γιατροί που δουλεύουν 36 και πλέον ώρες συνεχόμενα άυπνοι και ακούραστοι φροντίζοντας τους συμπολίτες μας που είχαν την ατυχία να αρρωστήσουν (ωράρια για τα οποία η χώρα μας έχει καταδικαστεί και από την Ε.Ε) με σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και με προσωπική έκθεση σε νομικές ευθύνες που δεν τους αναλογούν».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου αφήνει αιχμές για τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΚΕΣΥ, ενώ ζητά να αξιολογούνται όλοι, τόσο οι εκπαιδευόμενοι όσο και οι εκπαιδευτές: «Απαιτεί σεβασμό και αναγνώριση της προσφοράς τους.

Επιτάσσει ένα σύγχρονο, αξιόπιστο, καλά οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης, έχοντας κεντρικό πυρήνα την διαρκή αξιολόγηση εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών, κλινικών και νοσοκομείων» καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου θεωρεί ότι οι Ειδικευόμενοι ιατροί είναι τόσο Εργαζόμενοι όσο και εκπαιδευόμενοι.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) εκτιμά ότι οι αλλαγές στις ιατρικές ειδικότητες που παρουσίασε o κ.Μάρκου ήταν ουσιαστικά η προαναγγελία των όσων ετοιμάζει η κυβέρνηση καθώς επισημαίνει ότι λειτούργησε: «σαν κυβερνητικός “λαγός” και οι αλλαγές κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση και αποτελούν την τροχιοδεικτική βολή για την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των νέων γιατρών».

Η ΔΗΠΑΚ προειδοποιεί -όπως λέει -το υπουργείο Υγείας να μην προβεί σε αυτές τις αλλαγές καθώς θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

Και αυτό επειδή η ουσία των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση κατά την ΔΗΠΑΚ είναι: «Ειδικευόμενοι, φτηνοί γιατροί, για το δημόσιο νοσοκομείο-επιχείρηση».

Το Δίκτυο Νέων Γιατρών Ελλάδος από την πλευρά του αναφέρει: «Η δήλωση αυτή προκάλεσε ήδη αναστάτωση και αγανάκτηση στον ιατρικό κόσμο της χώρας, και ιδιαίτερα στους ειδικευόμενους ιατρούς, καθώς πρόκειται για απαράδεκτη και “πονηρή” πρακτική ο χαρακτηρισμός των ειδικευομένων ιατρών ως εκπαιδευόμενων και όχι εργαζόμενων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα για εισηγήσεις μείωσης ή και κατάργησης του μισθού που λαμβάνουν ως σκληρά εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας».

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Το Δίκτυο Νέων Ιατρών Ελλάδας, ως μέλος του Δικτύου Νέων Ιατρών του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, έχει ζητήσει ήδη τη στήριξη των συναδέλφων τους και την παρέμβαση του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου και την “καταδίκη της συγκεκριμένης, απαράδεκτης δήλωσης του Προέδρου του ΚΕ.Σ.Υ”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΆΡΘΡΟ του προέδρου του ΚΕΣΥ Κ.Μάρκου: «Η μεταπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών στην Ελλάδα και η οργάνωσή της!»

Κίνημα Νέων Ιατρών: Λάβροι εναντίον της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις ειδικότητες! Τι ζητούν

Προς κατάργηση οι μισθοί των ειδικευόμενων; Τι αλλαγές έρχονται στις ειδικότητες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button