Πολιτική Υγείας

Στα …κάγκελα η αγορά φαρμάκου για την «κουρεμένη» δαπάνη! Τι περιμένει τους ασθενείς

Όλο και λιγότερα χρήματα για να αποζημιώνει τα φάρμακα των 10 εκατ. ασφαλισμένων του έχει στη διάθεση του ο ΕΟΠΥΥ. Ενώ το 2013 δόθηκαν 2,371 δις ευρώ, το 2014 αναμένεται δραματικό. Και αυτό διότι η φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να περιοριστεί κάτω από τα 2 δις ευρώ και συγκεκριμένα 1,918 δις ευρώ.

Από τα συνεχή κουρέματα είναι σαφές ότι ζημιωμένοι βγαίνουν και πάλι οι Έλληνες ασθενείς οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από την τσέπη τους. Τα πρώτα χτυπήματα έρχονται έρχονται στα νοικοκυριά μέσω διαφόρων τρικ: πολλά σκευάσματα αφαιρούνται από τη λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα ενώ οι ασφαλιστικές τιμές που είναι το ανώτατο ποσό που μπορεί να αποδοθεί, μειώνεται αργά και σταθερά χωρίς να γίνεται άμεσα αντιληπτό.

Και βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως πολύ σύντομα η κυβέρνηση και ο Άδωνις Γεωργιάδης θα προχωρήσουν και επισήμως σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής για τους ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας συχνά πυκνά στις αμέτρητες τηλεοπτικές του εμφανίσεις, δηλώνει πως έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην Ευρώπη.

Κατά τα άλλα πολλοί εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας εκτιμούν ότι πολλά σκευάσματα θα εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά επειδή μεταξύ άλλων δε θα έχουν τις αναμενόμενες πωλήσεις επειδή θα έχουν αυξημένη συμμετοχή για τους ασθενείς, είτε γιατί οι τιμές τους έχουν πέσει κατακόρυφα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button