ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στα κάγκελα οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι για τα γενόσημα! Προσφεύγουν στο ΣτΕ

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η διαπραγμάτευση με τους εκπρόσωπους των δανειστών σε ό, τι αφορά την πολιτική φαρμάκου κατέληξε σε φιάσκο.

Οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι μάλιστα τα «ρίχνουν» πλέον και στην κυβέρνηση παρότι αρχικά επεσήμαιναν ότι η καταστροφή των ελληνικών φαρμάκων ήταν σχέδιο των δανειστών.

«Η κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως μια παλαιά απαίτηση των δανειστών για απαξίωση του Ελληνικού φαρμάκου, γεγονός που οδηγεί με ταχύτητα στην διάλυση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά από την ΠΕΦ.

Γι αυτό και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ Θεόδωρο Τρύφων ο κλάδος θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ανατρέψει την απόφαση.

Μάλιστα οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι διαμηνύουν ότι η απόφαση για μείωση της προστασίας των τιμών των γενοσήμων φαρμάκων οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην απόσυρση πολλών προσιτών Ελληνικών φαρμάκων και «ανοίγει την πόρτα στην υποκατάστασή τους με ακριβά εισαγόμενα, τα οποία θα εκτοξεύσουν τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων και θα καταστήσουν πανάκριβο αγαθό την υγεία των πολιτών».

Όπως εξηγούν, η απαίτηση των δανειστών για μείωση των τιμών των Ελληνικών φαρμάκων από το όριο των 7,8 ευρώ στο 1 ευρώ, στην πράξη, θα σημάνει την προφανή αδυναμία παραγωγής τους.

«Αυτά θα αντικατασταθούν από εισαγόμενα φάρμακα τα οποία στοιχίζουν από 20 έως 50 ευρώ. Αυτά τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα προστατεύουν στην ουσία τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» των δανειστών.
Επιπλέον, οδηγεί σε διάλυση την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους υγιείς πυλώνες ανάπτυξης και απασχόλησης της χώρας μας».

Πάντως οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι τονίζουν από την άλλη ότι η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εκβιάστηκε και δυστυχώς «υιοθέτησε μια καταστροφική για την Ελληνική οικονομία πολιτική η οποία, ενώ δεν παράγει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θυσιάζει την εγχώρια παραγωγή και εξυπηρετεί μεγάλα ξένα οικονομικά συμφέροντα».

Γι αυτό και ο κλάδος καλεί την κυβέρνηση αλλά και τον πρωθυπουργό , «να ανατρέψουν τους παράλογους σχεδιασμούς των δανειστών και να κρατήσουν στη ζωή έναν κλάδο που παράγει προστιθέμενες αξίες, ανάπτυξη και απασχόληση».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button