ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στα κάγκελα οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι για το μπλόκο στην ανατιμολόγηση φαρμάκων από την τρόικα!

Αναστάτωση προκάλεσε στη αγορά φαρμάκου, η είδηση που αποκάλυψε το HealthReport.gr ότι μπλόκαρε η ανατιμολόγηση φαρμάκων από τον σκληρό της Τρόικας Τζουζέπε Καρόνε. (Διαβάστε ΕΔΩ το αποκλειστικό ρεπορτάζ: «Μόνο στο HealthReport.gr: «Μπλόκαρε» η ανατιμολόγηση των φαρμάκων στον τροϊκανό Καρόνε!»)

Την ώρα που και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε τα πάντα έτοιμα για να προχωρήσει η ανατιμολόγηση των φαρμάκων που είχε προωθηθεί με υπουργική απόφαση του τέως υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο τροικανός αντέδρασε.

Ζήτησε όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr να επανασχεδιαστεί η τιμολόγηση, κάτι που πράττουν πλέον οι υπηρεσιακοί παράγοντες του φαρμάκου του υπουργείου Υγείας.
Το πρόβλημα του Καρόνε εστιαζόταν στο γεγονός ότι τα φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 12 ευρώ (8 ευρώ τα γενόσημα) δε μειώνονταν οι τιμές τους.

Το σκεπτικό του υπουργείου Υγείας πάντως ήταν πως οι κατηγορίες αυτών των φθηνών φαρμάκων θα έπρεπε να προστατευτούν ώστε να μην αποσυρθούν και αντικατασταθούν από άλλα ακριβότερα.
Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι αναζητείται τώρα νέο μοντέλο ανατιμολόγησης που προσανατολίζεται σε μία κατηγοριοποίηση των μειώσεων.

Όμως με την ανατροπή αυτή της τελευταίας στιγμής, έντονα εκνευρισμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι. Κύκλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έλεγαν στο HealthReport.gr πως αν δεν προωθηθεί η ανατιμολόγηση όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, ο κλάδος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη με το επιχείρημα ότι δίνεται κατεύθυνση για στροφή σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακριβών φαρμάκων.

Οι ίδιοι κύκλοι εξέφραζαν τον προβληματισμό τους στο HealthReport.gr γιατί επιχειρείται να μειωθούν περαιτέρω τα φθηνά φάρμακα και ταυτόχρονα δεν λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό χρήσης των ακριβών φαρμάκων.

Όπως και να χει, πολύ σύντομα το υπουργείο Υγείας αναμένεται να έχει έτοιμη νέα ανατιμολόγηση που θα στηρίζεται σε άλλο μοντέλο, ώστε να μη …δυσαρεστηθεί κι άλλο η τρόικα.
Ήδη έχουν κληθεί εμπειρογνώμονες του τομέα του φαρμάκου για να συμβάλουν σχετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο στο HealthReport.gr: «Μπλόκαρε» η ανατιμολόγηση των φαρμάκων στον τροϊκανό Καρόνε!

Μόνο στο HealthReport.gr: Άκυρες ΟΛΕΣ οι προεκλογικές υπουργικές αποφάσεις Κουρουμπλή με εντολή Μαξίμου! Όλο το παρασκήνιο

Μπλόκο στην υπουργική απόφαση Κουρουμπλή για τα φάρμακα από Ευρώπη και Μαξίμου! Όλο το παρασκήνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button