ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στα κάγκελα οι γιατροί με το νέο σύστημα παραπομπών σε εξειδικευμένο γιατρό! Τι υποστηρίζει ο ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) μιλά για υποβάθμιση των υπηρεσιών αλλά και για νέα ταλαιπωρία των ασθενών αφού θα χρειάζεται να πηγαίνουν από γιατρό σε γιατρό προκειμένου να λάβουν τη διάγνωση που επιθυμούν. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά: “Δείτε πότε μπαίνει σε εφαρμογή το νέο σύστημα παραπομπών με τον οικογενειακό γιατρό! Τι ανακοίνωσε το υπ. Υγείας”

Μάλιστα με κείμενο που αναρτά ο ΙΣΑ σε όλους τους χώρους εξηγεί τι θα συμβεί με το νέο σύστημα παραπομπών:

To νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Υγείας το 2019, προβλέπει φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς και εμποδίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Καθιερώνεται το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) που δεν επιτρέπει στον ασθενή να επισκεφθεί εξειδικευμένους γιατρούς εάν δεν πάρει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό που τον παρακολουθεί.

Με το νέο σύστημα δημιουργείται ο…“υπεργιατρός” οικογενειακός γιατρός και εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας που γίνεται ανάρπαστο από τα υγειονομικά συστήματα των άλλων χωρών.

Οι ασθενείς θα εγκλωβίζονται σ ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά θα εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στο γιατρό που έχουν ανάγκη.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υποβαθμίζει δραματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και είναι εις βάρος της Δημόσιας Υγείας. Ο έλληνας ασθενής δεν είναι ασθενής δεύτερης κατηγορίας. Ζητούμε ελεύθερη επιλογή γιατρού και πρόσβαση όλων των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας”.

Πάντως διαφορετική άποψη φαίνεται ότι έχουν οι Γενικοί Γιατροί οι οποίοι φαίνεται να διαφωνούν ειδικά με το: “υπεργιατρός” οικογενειακός γιατρός που θα εμποδίζει την πρόσβαση των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας”.

Το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα είναι καυτό στο χώρο της Υγείας και λόγω των αλλαγών και λόγω των νέων εντάσεων που δημιουργούνται μέσα στους κόλπους του ιατρικού κλάδου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button