ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στα κάγκελα οι ρευματοπαθείς με τον ΕΟΠΥΥ! Πως εν μία νυκτί πρέπει να αλλάξουν θεραπεία

Ειδικότερα με εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ που απέστειλε πριν από περίπου έναν μήνα, υποχρεώνει τους ιδιώτες ρευματολόγους να συνταγογραφούν μόνο υποδόριους βιολογικούς παράγοντες (σ.σ.: σύγχρονες θεραπείες για τη νόσο) και όχι ενδοφλέβιους.

Για να συνταγογραφήσει ρευματολόγος ενδοφλέβιο βιολογικό παράγοντα θα πρέπει να έχει σύμβαση με ιδιωτική κλινική, κάτι που δεν έχουν όλοι οι γιατροί.

Όμως με την ανατροπή αυτή οι ασθενείς σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να αλλάξουν ακόμη και θεραπεία, παρότι μπορεί να είχαν καλά αποτελέσματα.

Άλλωστε σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει μόλις 50 ρευματολόγους οι οποίοι είναι δυσεύρετοι ειδικά στην περιφέρεια ώστε να μπορούν να προσφεύγουν οι ρευματοπαθείς και να παίρνουν την επιθυμητή συνταγή για το φάρμακό τους.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) Αθανασία Παππά, με επιστολή της στον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Τάκη Γεωργακόπουλο περιγράφει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους βαριά πάσχοντες ρευματοπαθείς:

«Στους ασθενείς με κάποια ρευματική πάθηση, ενώ έχουν την ηλεκτρονική συνταγή του θεράποντα ιατρού και τη νοσοκομειακή γνωμάτευση, το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ αρνείται να εκτελέσει τη συνταγή για τη θεραπεία, εάν η η ιατρική γνωμάτευση δεν προέρχεται από ιδιώτη γιατρό , ο οποίος είναι ο ίδιος συμβεβλημένος με την κλινική ενός ιδιωτικού θεραπευτηρίου» σημειώνει η κ.Παππά.

Κόβουν τις θεραπείας λόγω των νέων οδηγιών

Όμως με τη νέα γραφειοκρατική διαδικασία που εισήγαγε ο ΕΟΠΥΥ οι επιπτώσεις στους ασθενείς είναι τεράστιες ειδικά στην επαρχία.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) Αθανασία Παππά περιγράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή της προς τον ΕΟΠΥΥ: «Αυτό που παρατηρείται είναι οι ασθενείς μας, είτε να αλλάζουν θεραπεία και από ενδοφλέβια να τους συνταγογραφείται υποδόρια την οποία για να πραγματοποιήσει ο ασθενής δε χρειάζεται εισαγωγή σε κάποια κλινική, είτε ακόμη να μένουν οι ασθενείς μας εκτός θεραπείας μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει».

«Ανήθικη η αλλαγή»

Η Αθανασία Παππά στην επιστολή της προς τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Τάκη Γεωργακόπουλο αφήνει και σαφείς αιχμές για τον λόγο για τον οποίο μπορεί να άλλαξε ο τρόπος χορήγησης των φαρμάκων. Όπως σημειώνει: «Η αλλαγή λοιπόν της θεραπείας σε ασθενείς που εμφανίζουν σταθερή κατάσταση ή και βελτίωση με την ενδοφλέβια και ανήθικη, αντιδεοντολογική και επικίνδυνη, μπορεί δε να θεωρηθεί και ως μεροληπτική πολιτική υπέρ των εταιρειών που διαθέτουν υποδόρια σκευάσματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αλ.Τσίπρας στο υπ.Υγείας! Τι οδηγίες θα δώσει. Όλες οι πληροφορίες

Έρχονται εξετάσεις για τους διοικητές των νοσοκομείων! Τι τεστ θα περάσουν τον Ιούνιο

Ψηφίζεται άρον άρον ο νόμος για τις προμήθειες στο ΕΣΥ! Όλο το παρασκήνιο

Νέο τσεκούρι σε εξετάσεις και νοσηλείες με τα τελικά προαπαιτούμενα της τρόικας! Όλη η λίστα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button