ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στα κάγκελα οι φαρμακοβιομηχανίες για τα νέα μέτρα στα φάρμακα! Τι καταγγέλλουν

Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη ανακοινώσει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσω του Συνδέσμου τους (ΣΦΕΕ), τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη.

Πρόκειται για μέτρα μέσω των οποίων τα νέα φάρμακα θα περνούν από …κόσκινο πριν φθάσουν στη χώρα μας.
Θα πρέπει προηγουμένως να κυκλοφορούν σε 12 με 14 χώρες της Ε.Ε. και σε τουλάχιστον 7 να έχουν περάσει από αξιολόγηση αποτελεσματικότητας (ΗΤΑ).

φάρμακα

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό για να έρθει ένα νέο φάρμακο για τους Έλληνες ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να περάσουν ακόμη και 2 ή και 4 χρόνια.
Αποτέλεσμα είναι να χάνονται ανθρώπινες ζωές αφού δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σύγχρονες καινοτόμες θεραπείες.
Και πρόκειται για φάρμακα που σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις όπως διάφορες μορφές καρκίνου.

Τι λέει το υπ.Υγείας

Από την άλλη η κυβέρνηση θεωρεί – όπως λένε πηγές του HealthReport.gr – ότι ο κλάδος συσπειρώνεται προκειμένου να μη χάσει τα κεκτημένα του.

Άλλωστε ένα άλλο βασικό μέτρο που πρόκειται να εφαρμοστεί για την εισαγωγή των νέων φαρμάκων είναι πως τα πρώτα 2 χρόνια θα πρέπει οι εταιρείες τους να πληρώνουν χαράτσι 25%.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες που αποκάλυψε το HealthReport.gr: «Βρέθηκε λύση για τα νέα φάρμακα! Πως θα εισάγονται! Όλα τα νέα μέτρα του υπ.Υγείας»

Μ αυτά και μ αυτά όμως τα νέα καινοτόμα φάρμακα, εάν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα του υπ.Υγείας θα έρχονται με σημαντική καθυστέρηση στη χώρα μας. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί Σύλλογοι ασθενών έχουν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται εντόνως.

Την Τετάρτη πάντως ο ΣΦΕΕ αναμένεται να διατυπώσει επισήμως όλες τις αντιρρήσεις του κλάδου σε ειδική συνέντευξη Τύπου.

φάρμακα

Πάντως επειδή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να νομοθετήσει τα νέα μέτρα, καθυστέρηση την τελευταία στιγμή στην ανακοίνωση των νέων υποχρεωτικών εκπτώσεων στα φάρμακα (rebate).

Να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν στο HealthReport.gr ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση εάν βρει σοβαρές αντιδράσεις από τη φαρμακευτική αγορά για τα νέα μέτρα, να περάσει ακόμη και στην …επικοινωνιακή αντεπίθεση περί φαρμακοβιομηχανιών που αντιστέκονται στις μειώσεις του κέρδους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τι «Crash Test» κάνουν στα νέα φάρμακα στην Ευρώπη πριν τα χορηγήσουν στους ασθενείς!

Ανακοινώνονται οι υποχρεωτικές εκπτώσεις στα φάρμακα! Πως θα διαμορφωθούν τα νέα rebate

Μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων με «κόφτη»! Όλη η υπουργική απόφαση

Σχετικά Άρθρα

Back to top button