ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί με το υπ.Υγείας για το ιδιοκτησιακό!

Η κυβέρνηση που με υπουργικές της αποφάσεις απελευθερώνει το ζήτημα της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, φαίνεται πως άλλα λέει από τη μία και άλλα από την άλλη. Αυτό φαίνεται ότι διεφάνη ξεκάθαρα, κατά τους φαρμακοποιούς στη συνεδρίαση του ΣτΕ για το θέμα.

Ειδικότερα ενώ πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε ότι το φάρμακο δεν είναι απλό εμπορικό προϊόν, τελικώς η τακτική που ακολουθήθηκε στη συνεδρίαση της ολομέλειας του ΣτΕ από την εκπροσώπηση του υπουργείου, συνέτεινε ακριβώς στο αντίθετο.

Όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Ξανθού διατυπώθηκε η υπερασπιστική γραμμή του Υπουργείου , στην διάρκεια της συζήτησης τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες “απελευθερώνεται” το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων κατά παράβαση του ενωσιακού κεκτημένου

Η κυβερνητική πλευρά στηρίχτηκε στο σκεπτικό ότι το φάρμακο είναι εμπορικό προϊόν και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η στάση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ξανθού, ο οποίος στηλίτευσε τον ανταγωνισμό στον τομέα αυτό.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης από την άλλη, τόνισαν την αντισυνταγματικότητα των αποφάσεων, επιχειρηματολογώντας σύμφωνα με την εμπειρία που έχει μεταφερθεί από την PGEU και αφορά την αντιστροφή των «απελευθερώσεων» σε όσες χώρες έχουν εφαρμοσθεί.

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ μπροστά στο ΣτΕ
Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ μπροστά στο ΣτΕ

Παράλληλα ανέφεραν πως από τις πληροφορίες που έχουν από τους Ευρωπαίους συναδέλφους, μελέτες (BALOG) καταδεικνύουν ότι οι «απελευθερώσεις» δεν συνέτειναν στην μείωση των αλλά και στην αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων , που ευαγγελίζεσαι η ελληνική κυβέρνηση.

Εξερχόμενος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο πρόεδρος του πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, στηλίτευσε την υπερασπιστική γραμμή του Υπουργείου, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι για πρώτη φορά από συστάσεως του υπουργείου υγείας το Φάρμακο χαρακτηρίζεται εμπορικό καταναλωτικό προϊόν και όχι κοινωνικό αγαθό. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και αναμένουμε την απόφασή της»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλη η αλήθεια για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button