ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στα «παζάρια» για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ! Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Ειδικότερα ελληνική κυβέρνηση και δανειστές παζαρεύουν για το ποια σκευάσματα που δε χρειάζονται συνταγή γιατρού, θα βγουν προς πώληση στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Πηγές του HealthReport.gr από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται τελικά να έρθει στα άκρα με τους τροϊκανούς για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ, καθώς πολλά κυβερνητικά στελέχη δε φαίνεται να διαφωνούν με μία τέτοια πολιτική.
Επιχειρηματολογούν μάλιστα ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι τιμές γίνονται πιο ανταγωνιστικές.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε στο HealthReport.gr πως όταν η σχέση των δυο πλευρών κινείται σε μια λεπτή γραμμή με όλα τα σοβαρά θέματα ακόμη ανοικτά όπως το ασφαλιστικό, δε «συμφέρει» τη χώρα μας να διακινδυνεύσει πιθανές ισορροπίες με τους δανειστές.
Κάτι βέβαια που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους φαρμακοποιούς οι οποίοι αντιστέκονται σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

φαρμακοποιοί

Εκτιμούν μάλιστα ότι οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων δε θα πέσουν μετά την πώλησή τους στα σούπερ μάρκετ.
Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η υπόθεση θα κλείσει οριστικά με τη νέα άφιξη των τροϊκανών στη χώρα μας που ασχολούνται με την Υγεία.

Απομένουν μόνο οι λεπτομέρειες για τις συσκευασίες, για το αν θα πρέπει να υπάρχει φαρμακοποιός μέσα στο σούπερ μάρκετ, κάτι που δε διαφαίνεται βέβαια στον ορίζοντα, αλλά και ο αριθμός των φαρμάκων που θα επιτρέπονται.

Πάντως αυτό που μέχρι τελευταία στιγμή παζαρεύει η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι ο αριθμός των σκευασμάτων που θα πωλούνται εκτός φαρμακείων.

Μαζί με την απελευθέρωση στις πωλήσεις θα απελευθερωθούν και οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (1.1.2017) όπως προβλέπει και σχετική διάταξη. Πολλοί ευελπιστούν ότι έτσι θα πέσουν οι τιμές ενώ οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους μιλούν για κινδύνους που γεννιούνται για τους καταναλωτές με τη διάθεση των φαρμάκων εκτός φαρμακείου. Υπογραμμίζουν άλλωστε τη στενή συμβουλευτική σχέση που έχει ο κλάδος με τους ασθενείς καθότι ουσιαστικά παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button