ΆρθραΦάρμακα

Στα …σκουπίδια φάρμακα κατά του καρκίνου! Που καταλήγουν επικίνδυνα υλικά

Ιδού το ερώτημα. Τα περισσότερα καταλήγουν όχι σε κάποιο ειδικό χώρο για την ορθολογική καταστροφή τους αλλά στους …νεροχύτες των δημοσίων νοσοκομείων με συνέπεια να καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα με ότι αυτό σημαίνει για τη δημόσια υγεία.
Το ζήτημα έχει τεθεί πολλές φορές από τους εργαζόμενους των νοσοκομείων χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί λύση.
Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος με ειδική πρότασή της στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητά να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία που θα προστατεύει τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα με αφορμή την έντονη συζήτηση που γίνεται εσχάτως για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που προκαλείται από την κατάχρηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και κορυφώνεται με τη συζήτηση που διενεργείται στο Υπουργείο Υγείας υπό τον Υπουργό κ.Κουρουμπλή Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) επισημαίνει:

Η ΕΝΕ από τον Απρίλιο του 2014 έχει διερευνήσει σε βάθος το εν λόγω ζήτημα και κατέθεσε υπόμνημα (αρ. πρωτ. 409/7-4-2014) στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο γίνεται αναλυτική παρουσίαση των γενεσιουργών αιτιών του προβλήματος με τη συνακόλουθη πρόταση λύσης, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης κυτταροστατικών σε κάθε Ογκολογικό και σε κάθε Τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος και ορθολογική διαχείριση των πολυδύναμων αυτών σκευασμάτων.

Στο αναφερθέν υπόμνημα, γίνεται αναλυτική αναφορά στην αναγκαιότητα τούτη, καθώς επίσης προτείνεται και παρουσιάζεται αναλυτικά ο σχεδιασμός μιας τέτοιας μονάδας με αναφορές στα διεθνώς ισχύοντα και με ταυτόχρονη βιβλιογραφική υποστήριξη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button