ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στα τελικά παζάρια οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι με την τρόικα για τα φάρμακα! Τι προτείνουν

Τη μάχη της ύστατης ώρας προκειμένου να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί από τα …δόντια των δανειστών, φαίνεται ότι δίνουν οι Ελληνικές Φαρμακευτικές Εταιρείες.

Οι αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων είναι ταχύτατες, ενώ ήδη προωθείται μετά και την ενσωμάτωση στο πολυνομοσχέδιο, η μείωση κατά 50% όλων των τιμών των φαρμάκων που έχασαν την πατέντα τους άρα και των γενοσήμων.

Ωστόσο προς ώρας δεν έχει οριστικοποιηθεί το θέμα της προστασίας των πολύ φθηνών φαρμάκων. Παρότι έχει θεσμοθετηθεί το θέμα της άρσης της προστασίας των φαρμάκων που κοστίζουν κάτω από 12 ευρώ, κάτι που θα «γκρεμίσει» τα γενόσημα φάρμακα, η τιμή των οποίων εξαρτάται από τα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους, φαίνεται πως δίνεται η τελευταία μάχη.

Οι επαφές των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας είναι συνεχείς με διάφορους παράγοντες τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης.
Στόχος να προστατευθούν όσο είναι δυνατόν τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα. Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως αυτό που ζητείται επιμόνως από την ηγεσία του υπουργείου υγείας είναι στην περίπτωση που μειώνεται η ετήσια δαπάνη για παράδειγμα 5% στα υπόλοιπα φάρμακα, η μείωση στα γενόσημα να φθάνει το πολύ στο 10% ώστε να υπάρχει μια ισορροπία στην αγορά.

Αντίστοιχα πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν πως οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι ζητούν από την κυβέρνηση, να υπάρξει προστασία ειδικά για τα πολύ παλιά φάρμακα η τιμή των οποίων έχει καθορισθεί πολύ χαμηλά, καθώς οι δραστικές τους ουσίες έχουν βγει στην αγορά τουλάχιστον 15 χρόνια πριν.

Ωστόσο είναι άγνωστο εάν θα επιτευχθεί ο στόχος καθώς οι τροϊκανοί πιέζουν να αρθεί κάθε είδους προστασία στα φάρμακα.

Και όλα δείχνουν πως η ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας και της …απειρίας στις διαπραγματεύσεις, πόσο μάλλον για ένα σχετικά δύσκολο αντικείμενο όπως είναι τα φάρμακα, δε στυλώνει και τα πόδια της μπροστά στους δανειστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες Φαρμακοβιομηχάνους: Θα εξαφανιστούν τα ελληνικά φάρμακα!

Έρχονται τα μεγάλα «παζάρια» στα φάρμακα! Τι θα γίνει με τα ακριβά και τις συμμετοχές

Στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι για απόφαση της τρόικας! Τι ζητούν

Έρχεται το πρώτο κούρεμα στα φάρμακα! Τι αλλάζει η νέα ηγεσία του υπ. Υγείας

Φάρμακα με το σταγονόμετρο στα φαρμακεία! Γιατί συνεχίζεται το «πλαφόν» στις παραδώσεις

Σχετικά Άρθρα

Back to top button