ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στα όπλα οι γιατροί για το ασφαλιστικό! Το «ΟΧΙ» του ΠΙΣ στον Κατρούγκαλο

Οι ρυθμίσεις άλλωστε που φέρνει το σχέδιο Κατρούγκαλου στον ιατρικό κλάδο οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους γιατρούς στη φτωχοποίηση και στην υπαλληλοποίηση.
Και αυτό επειδή εξαιτίας των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της τελικής φορολόγησης πάνω από το μισό εισόδημά τους θα κάνει…φτερά.

Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν δεκάδες ιατρεία και οι γιατροί να μείνουν άνεργοι. Οι επόμενες επιλογές τους θα είναι είτε να φύγουν στο εξωτερικό είτε να γίνουν χαμηλόμισθοι υπάλληλοι σε μεγάλα κέντρα.
Εξάλλου προσλήψεις στο ΕΣΥ δεν αναμένονται με μόνιμο χαρακτήρα και εξαιτίας των απαγορεύσεων της τρόικας.

Διαβάστε ΕΔΩ πως το ασφαλιστικό επηρεάζει σχεδόν όλους τους κλάδους υγείας: “Στα «κάγκελα» γιατροί και φαρμακοποιοί για το νέο ασφαλιστικό! Τι ετοιμάζουν”

Σε συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των Επιστημονικών Φορέων μεταξύ αυτών και ο Πανελλήνιος ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) διά του προέδρου του Μιχάλη Βλασταράκου, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο εξήγησαν ακριβώς αυτήν την κατάσταση που δημιουργείται με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας δήλωσε: «Επανέλαβα ότι το προσχέδιο για το ασφαλιστικό, έτσι όπως έχει παρουσιαστεί, αποτελματώνει κάθε ατομική δραστηριότητα και οδηγεί τον ιατρικό κόσμο σε υπαλληλοποίηση, σε μετανάστευση και τους στερεί τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών και άλλων υποχρεώσεων τους.»

Η επιτροπή Σοφών αλλά και η ειδική τεχνική επιτροπή που δημιουργείται από την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό αναμένεται να συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να γίνουν κάποιες διορθώσεις στο σχέδιο.

Στην τεχνική επιτροπή θα συμμετάσχει και ο ΠΙΣ. Ωστόσο μεγάλες αλλαγές δεν αναμένονται στο σχέδιο Κατρούγκαλου καθώς φαίνεται πως η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές μέσω των ελευθεροεπαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων δείχνοντας …επιείκεια στην εργοδοτική πλευρά.

Πάντως οι γιατροί (ΠΙΣ) θα συνεδριάσουν την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, για να καθορίσουν την περεταίρω στάση τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button