ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στα ύψη οι πωλήσεις στα φάρμακα χωρίς συνταγή μέσα στην κρίση! Πόσες συσκευασίες ΜΗΣΥΦΑ πωλούνται

Στα ύψη είναι ο τζίρος των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), καθώς οι Έλληνες φαίνεται ότι προτιμούν να πληρώνουν τα απλά φάρμακα από την τσέπη τους όταν δεν έχουν ανάγκη για ακριβά σκευάσματα, παρά να πηγαίνουν σε γιατρούς και να λαμβάνουν συνταγές.

Οι δείκτες πωλήσεων έχουν ανοδική τάση όπως βέβαια και τα έσοδα για όσους διακινούν ΜΗΣΥΦΑ, δεδομένου ότι πληρώνονται με μετρητά και άμεσα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τον ΣΦΕΕ σε έρευνα σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, ενώ το 2012 πουλήθηκαν 68,7 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων χωρίς συνταγή, το 2015 αυξήθηκαν σε 73,7 εκατομμύρια συσκευασίες.

Όσο για την αξία των πωλήσεων αυτών, το 2012 κινήθηκαν στα 197,9 εκατ. ευρώ ενώ το 2015 στα 172,2 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι σημειώνεται στην έρευνα ότι: «Ανοδικά́ κινείται η αγορά των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ την περίοδο της κρίσης, τόσο από πλευράς όγκου όσο και από πλευράς αξιών».

Όλα αυτά βέβαια την ώρα που τα φάρμακα χωρίς συνταγή λαμβάνουν συνεχώς αυξήσεις μετά την αλλαγή του νόμου που επέφερε την απελευθέρωση των τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι το 2017 οπότε και απελευθερώθηκε η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ υπήρξαν σκευάσματα η τιμή των οποίων αυξήθηκε ακόμη και κατά 200%! Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά κάποια παραδείγματα: «Αυξήσεις φωτιά στα φάρμακα χωρίς συνταγή μέσα σε έναν χρόνο! Παραδείγματα»

Την ίδια ώρα φάρμακα χωρίς συνταγή τα Γενικής ∆ιάθεσης Φάρμακα (ΓΕ∆ΙΦΑ) όπως έχουν ονομασθεί, δεν έχουν βγει ακόμη στα σούπερ μάρκετ καθώς προς ώρας καμία εταιρεία δεν έχει υποβάλει αίτηση για παραγωγή αυτών των συσκευασιών.

Τα ΓΕ∆ΙΦΑ αποτελούν υποκατηγορία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ και τα οποία (216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων. Πρόκειται για αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντικνησμώδη, φάρμακα τοπικής χρήσης, υπακτικά (για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας) και στοματικά διαλύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο θα πωλούνται πλέον τα φάρμακα χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ)! Όλη η απόφαση του υπ.Υγείας για τις τιμές

Δείτε τις ενδεικτικές τιμές για τα φάρμακα χωρίς συνταγή που ανακοίνωσε το υπ.Υγείας! Όλος ο κατάλογος

Πολιτική …φαρμάκι στα γενόσημα φάρμακα! Πως εξαφανίζονται από την αγορά

Ξεκινούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί στα φάρμακα για κάθε πάθηση ξεχωριστά! Ποια ασθένεια είναι πιο ακριβή

Σχετικά Άρθρα

Back to top button