Πολιτική Υγείας

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας- Πότε η διαθεσιμότητα των γιατρών

Το νομοσχέδιο που προβλέπει την αναμόρφωση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την περασμένη εβδομάδα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, στη δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί η πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου και όχι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές που προωθούνται και για τις οποίες υπήρξε η καθυστέρηση στην κατάθεσή του.

Με την ψήφισή του ξεκινά και η κινητικότητα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ζήτημα που έχει οδηγήσει τον κλάδο σε απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και δύο μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαθεσιμότητα θα έχει διάρκεια 30 ημέρες και οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στον νέο φορέα, καλούνται να υποβάλουν αίτηση μέσα σε μία εβδομάδα.

Το ΠΕΔΥ θα έχει όλες τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας. Οι Μονάδες Υγείας θα λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, ύστερα από απόφαση του διοικητή κάθε υγειονομικής περιφέρειας. Την ευθύνη πλέον για τις μονάδες αυτές πρωτοβάθμιας φροντίδας θα έχουν οι Διοικήσεις Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΔΥΠΕ). Βάσει του νομοσχεδίου, οι γιατροί που θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ μπαίνουν σε διαθεσιμότητα ενός μήνα και θα πρέπει να κλείσουν άμεσα τα ιατρεία τους. Η διαθεσιμότητα θα έχει διάρκεια 30 ημερών και οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στον νέο φορέα καλούνται να υποβάλουν αίτηση εντός επτά ημερών.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ, είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν πιστοποιητικά ότι έκλεισαν τα ιατρεία τους, καθώς στο εξής θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button