ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Ειδικότερα στο πλαίσιο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές- όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας στους γιατρούς- αλλά και για να εναρμονιστούμε με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, προωθείται με διαδικασίες εξπρές το νομοσχέδιο που αλλάζει τον τρόπο εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ γεγονός που αντανακλά βέβαια και στις εφημερίες.

Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε ανακοινωθεί από το υπ. υγείας: Αλλάζει το ωράριο και οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ! Τι φέρνει νομοσχέδιο του υπ.Υγείας

Μέσα στις ρυθμίσεις που προκαλούν έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο είναι ότι πλέον οι εφημερίες ετοιμότητας δε θα συνυπολογίζονται στο χρόνο εργασίας παρότι θα αμείβονται όπως σήμερα με το 1/3 της ενεργούς εφημερίας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο αριθμό εφημεριών ετοιμότητας (από το σπίτι) ειδικά στα υποστελεχωμένα τμήματα.

Διαβάστε ΕΔΩ μια ενδεικτική περίπτωση: «Γιατρός για όλες τις δουλειές στο Ναύπλιο! Δείτε τις οδηγίες για το πως καλύπτονται οι εφημερίες»

Με βάση τις ρυθμίσεις, καθιερώνεται ως βάση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας η μέχρι 12 ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στο χώρο εργασίας.

Ως 12ωρη εργασία νοούνται:

α) οι 7 ώρες του τακτικού πενθήμερου ωραρίου ακολουθούμενες από 5 ώρες ενεργής εφημερίας,

β) οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης τις καθημερινές κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες με παρουσία στο χώρο εργασίας,

γ) οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης κατά το Σάββατο, Κυριακή ή Αργία με παρουσία στο χώρο εργασίας,

δ) η συνεχής ή διακεκομμένη απασχόληση εντός του χώρου εργασίας και μετά από κλήση κατά τις εφημερίες ετοιμότητας η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει συνολικά το μέγιστο όριο των 12 ωρών.

Προβλέπεται το ανώτατο όριο εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των γιατρών το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 48 ώρες (τακτικό ωράριο συν ώρες εφημερίας) με περίοδο αναφοράς (μέσο όρο) τους τέσσερις μήνες.

 

 

 

 

 

 

Όμως αυτό που προκαλεί επίσης τριγμούς στον ιατρικό κόσμο είναι η ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση της δυνατότητας «εθελούσιας εξαίρεσης» (opt-out) από το όριο των 48 ωρών εβδομαδιαίως. Έτσι ο γιατρός θα μπορεί να εργάζεται περισσότερες ώρες με τη συγκατάθεσή του και με ανώτατο όριο τις 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, με το νέο καθεστώς οι ειδικευόμενοι ενώ σήμερα εργάζονται 241,5 ώρες το μήνα και έχουν δικαίωμα για επτά ρεπό, με το νομοσχέδιο θα εργάζονται 249 ώρες και θα έχουν δικαίωμα το πολύ μέχρι τρία ρεπό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσουχτερά πρόστιμα για τους γιατρούς που δε συνταγογραφούν με τους νέους κανόνες! Τι προβλέπει το μνημόνιο

Οι νέοι γιατροί ενώνουν δυνάμεις κατά του μνημονίου! Τι ετοιμάζουν

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Το πολυνομοσχέδιο «σκοτώνει» τους γιατρούς! Όλα τα αγκάθια για τους γιατρούς

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button