Ειδήσεις Υγείας

Στη δημιουργία βηματοδότη χωρίς μπαταρία προχώρησαν Ελβετοί επιστήμονες!

Σύμφωνα με τον Ελβετό επιστήμονα Adrian Zurbuchen, ο οποίος έκλεψε την παράσταση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, με θέμα την «Καινοτομία στην Καρδιολογία», ο βηματοδότης βασίστηκε σε μία ιδέα, που παρουσίασε πριν από 4 χρόνια, ο καθηγητής Rolf Vogel.
Το πρωτότυπο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εργαστήριο και στις καρδιές πειραματόζωων. Ο νέος βηματοδότης δείχνει να ξεπερνά τα δύο βασικά μειονεκτήματα των σημερινών βηματοδοτών: Πρώτον, δεν έχει ανάγκη να εισαχθούν ηλεκτρόδια στον καρδιακό μυ, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τον ασθενή και δεύτερον, δεν χρειάζεται αντικατάσταση η μπαταρία!
«Η περίπτωση αυτή είναι ένα μικρό μόνο δείγμα για το πώς η καινοτομία μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές και οικονομικά συμφέρουσες λύσεις στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Καινοτομία δεν σημαίνει μόνο νέες ιατρικές συσκευές ή φάρμακα, αλλά έχουμε ανάγκη νέων ιδεών στην εκπαίδευση και στην καθημερινή κλινική πράξη», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Παναγιώτης Βάρδας, ο οποίος εκτίμησε ότι μέσα στα επόμενα 4 χρόνια ο εν λόγω βηματοδότης θα μπει στην κλινική πράξη.
Ο Έλληνας καθηγητής ανακοίνωσε μία πρωτοβουλία του, που αφορά στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Καρδιολογίας (European Heart Academy) με έδρα τις Βρυξέλλες. Σε συνεργασία με το London School of Economics και τον επίσης Έλληνα Καθηγητή κ. Ηλία Μόσιαλο,η Ακαδημία θα προσφέρει ένας διετές πρόγραμμα σπουδών σε επίπεδο Master με επίκεντρο τα οικονομικά της υγείας και τη διαχείριση των καρδιαγγειακών νόσων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη, φιλοξενώντας κάθε χρόνο περισσότερους από 30.000 επαγγελματίες υγείας απ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα στις εργασίες που παρουσιάστηκαν το ενδιαφέρον των συνέδρων κέντρισαν οι ανακοινώσεις για το
– Νέο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια. – Το κρασί προστατεύει μόνο όσους ασκούνται. -Το τσάι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου. καθώς και για το νέο δείκτη που προβλέπει ποιοι ασθενείς χρειάζονται εμφυτεύσιμο απινιδωτή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button