ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στη «φάκα» των φαρμακοποιών τα πλαστά φάρμακα! Τι ετοιμάζουν

Ειδικότερα με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Κανονισμού 2016 /161 της Ε.Ε. για την συμπλήρωση της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ για τον καθορισμό κανόνων για την αποτροπή εισόδου ψευδεπίγραφων φαρμάκων, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, τονίζει «πως το Φαρμακείο αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο ορθής και ασφαλούς διακίνησης των φαρμάκων».

Καθόλου τυχαίο αν σκεφτεί κανείς ότι με βάση τους υπολογισμούς μόνο από το διαδίκτυο διακινούνται εκατομμύρια πλαστά φάρμακα. Ειδικοί σημειώνουν ότι τουλάχιστον τα μισά φάρμακα (50%) που διακινούνται στο ίντερνετ είναι πλαστά ή νοθευμένα και βέβαια μη εγκεκριμένα από τις αρχές, ενώ είναι και αγνώστου προελεύσεως.

Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου το 2% με 3% των φαρμάκων που διακινούνται στην Ε.Ε. είναι πλαστά, ενώ εκτιμάται ότι οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως Ινδία και Αφρική. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι το ποσοστό προς το παρόν περιορίζεται στο 1%, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία ότι σύντομα θα αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότεροι αγοράζουν από το Διαδίκτυο σκευάσματα που προορίζονται κυρίως για αδυνάτισμα και στυτική δυσλειτουργία, ενώ και τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία συστήματος ελέγχου των ψευδεπίγραφων φαρμάκων (ENVO) , σε συνεργασία με την EΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ (PGEU).

Μάλιστα έχει έλθει σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, τον ΕΟΦ , τον ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ για την επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω των θεσμικών οργάνων που διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια στην λειτουργία του συστήματος ελέγχους των ψευδεπίγραφων φαρμάκων που διακινούνται κυρίως μέσω διαδικτύου.

Με βάση έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, ένας στους πέντε κατοίκους της Ε.Ε. έχει προμηθευθεί φάρμακα μέσω ίντερνετ, φυσικά χωρίς συνταγή γιατρού. Εκτιμάται μάλιστα ότι τα κονδύλια της ηλεκτρονικής διακίνησης φαρμάκων αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι στο διαδίκτυο διακινούνται φάρμακα παραποιημένα που μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία. Ειδικότερα ο Οργανισμός επισημαίνει σε ό,τι αφορά στην παράνομη εμπορία φαρμάκων μέσω διαδικτύου, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το 50% των σκευασμάτων είναι παραποιημένα φάρμακα που μπορεί να κοστίσουν ακόμη και τη ζωή των χρηστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στροφή υπ.Υγείας για συνταγογράφηση Γενικών Γιατρών και Παθολόγων: «θα δίνετε φάρμακα κανονικά»!

Σε αλέρτ στρατιωτικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία για τα ακριβά φάρμακα! Λιγοστεύουν τα αποθέματα

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button