ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στον αέρα ακόμη οι συμβάσεις ΕΟΠΥΥ-Οπτικών! Τι θα γίνει με τις συνταγές γυαλιών οράσεως

Στον αέρα παραμένουν οι συνομιλίες των Οπτικών με τον ΕΟΠΥΥ και μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνισθεί πως, αν και με ποιο τρόπο θα γίνουν οι συμβάσεις.

Ο κλάδος παραμένει αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θεωρεί ότι μια δεσμευτική σύμβαση θα καταστρέψει τους επαγγελματίες οι οποίοι δεν παρέχουν υπηρεσίες αλλά προϊόντα. Διαβάστε ΕΔΩ τις αντιδράσεις τους από την πρώτη στιγμή μόλις επιχειρήθηκε να αλλάξει το καθεστώς: «ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει η διαδικασία αποζημίωσης για τα γυαλιά οράσεως! Στα κάγκελα οι οπτικοί»

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών υποστηρίζουν ότι ενώ οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας στους οποίους προτείνει συμβάσεις ο ΕΟΠΠΥ παρέχουν υπηρεσίες (γιατροί, φυσικοθεραπευτές, επαγγελματίες ειδικής αγωγής), οι ίδιοι παρέχουν προϊόντα (γυαλιά) και μάλιστα σε καταστήματα που πωλούν λίγα είδη.

Η ένταξη των οπτικών στις συμβάσεις του ΕΟΠΠΥ, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, θα είναι καταστροφική, ιδιαίτερα μάλιστα όταν στο συγκεκριμένο χώρο απασχολούνται 2500 επαγγελματίες.

Οι οπτικοί σημειώνουν από την άλλη ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 3 εκατ. ευρώ από τα τέλη του 2009 στους επαγγελματίες του κλάδου, από τα οποία θα λάβουν τελικά 2.5 εκ., καθώς οι περισσότεροι συμφώνησαν με κούρεμα πάνω από 10% (με δήλωση παραίτησης από ένδικα μέσα και από απαιτήσεις τόκων υπερημερίας).

Λόγω της στασιμότητας που παρουσιάζει η υπόθεση των συνομιλιών με τους οπτικούς, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να παρατείνει την υπάρχουσα διαδικασία για τις αποζημιώσεις των γυαλιών οράσεως.

Έτσι με απόφαση της Διοίκησης του Οργανισμού, η απόδοση των δαπανών προς τους δικαιούχους στις κατηγορίες των παρεχομένων ειδών και υπηρεσιών για τις οποίες ο Οργανισμός είτε δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων είτε δεν προβλέπεται διαδικασία σύναψης αυτών, θα γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες που ισχύουν.

Όσον αφορά την προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους δικαιούχους, παραγράφονται μετά από ένα έτος από την ημερομηνία της έκδοσης του φορολογικού παραστατικού.

Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με πολιτικά κόμματα για να εκθέσει το πρόβλημα ενώ ήδη συναντήθηκε με τον​ επικεφαλής του Ποταμιού​ Σ​ταύρο Θεοδωράκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άρχισαν οι παραιτήσεις στον ΕΟΠΥΥ! Αποχωρεί στέλεχος του Οργανισμού

Σχετικά Άρθρα

Back to top button