Πολιτική Υγείας

Στον «αέρα» ακόμη το πλαφόν για τους εργαστηριακούς γιατρούς! Τι ζητούν

 

Στα …τυφλά εργάζονται από τις αρχές του νέου έτους οι εργαστηριακοί γιατροί μεταξύ αυτών και βιοπαθολόγοι, κυτταρολόγοι και παθολογοανατόμοι καθώς δεν είναι ακόμη σαφές πιο πλαφόν έχει ο καθένας.

 

Ενώ η Ένωσή τους (Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών –Βιοπαθολόγων –Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων- ΠΕΕΒΙ) επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για να λυθούν διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον καθορισμό του ορίου συνταγογράφησης, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία συνάντηση.

 

Γι αυτό και τα μέλη της Ένωσης ζητούν από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ με επιστολή τους: «Παρακαλούμε, όπως μας ενημερώσετε άμεσα, ώστε να διαφυλάξουμε τα μέλη μας, εργαστηριακούς ιατρούς, από περιττές ζημίες και καταστροφικά claw back σχετικά με το αν από 1/1/2015 θα ισχύει το πλαφόν, όπως αυτό ορίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2014 και αν αυτό έχει τροποποιηθεί να μας το κοινοποιήσετε το συντομότερο δυνατόν, για την αποφυγή άσκοπων υπερβάσεων που θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και θα επιφέρουν ζημίες στα ιατρεία μας».

 

Να σημειωθεί πως όποια ιατρική πράξη είναι πάνω από το ατομικό πλαφόν του ΕΟΠΥΥ, δεν πληρώνεται. Αν πραγματοποιηθεί επιστρέφεται με τη μορφή υποχρεωτικής έκπτωσης.

 

Αλλά βέβαια το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ακόμη έτοιμο το μηχανογραφικό σύστημα στο οποίο θα ενταχθεί το πλαφόν και οι περιορισμοί ώστε να μπορούν να ελέγχονται και οι τυχόν παραβάσεις.

 

Οι εργαστηριακοί γιατροί σημειώνουν: «Ύστερα από τη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Υγείας στις 19/12/2014, ο Υπουργός κ. Μ. Βορίδης μας διαβεβαίωσε ότι από τις αρχές του έτους θα εφαρμοστούν οι συνταγογραφικοί περιορισμοί, όπως αυτοί ορίζονται στο ΦΕΚ 2243-18/8/14. Είστε σε θέση να μας προσδιορίσετε πότε ακριβώς θα είναι έτοιμο το μηχανογραφικό σας σύστημα για την εφαρμογή αυτών των περιορισμών, προκειμένου να προστατευτεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ από επίδοξους διαφθορείς?».

 

Και βέβαια οι εκλογές φαίνεται πως «έφαγαν» και τις τυχόν διορθώσεις στο πλαφόν ειδικά για τους νέους γιατρούς που είχαν περιορισμένο κονδύλι επειδή είχαν ανοίξει πρόσφατα τα ιατρεία τους.

 

Ο Μάκης Βορίδης είχε διαβεβαιώσει πρόσφατα τον κλάδο πως θα υπάρξει σύντομα συνάντηση του ΔΣ της ΠΕΕΒΙ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, τόσο για την διόρθωση τυχόν αδυναμιών του πλαφόν κατά κύριο λόγο στους νέους ιατρούς καθώς και στις ειδικές περιπτώσεις, όσο και για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button