ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στον αέρα και πάλι οι γιατροί του ΠΕΔΥ!

Πρόκειται για τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ που σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται στο σύστημα με διαφορετικές εργασιακές “ταχύτητες”.

Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν στο ΠΕΔΥ γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που όμως δεν έχουν εξομοιωθεί ακόμα μισθολογικά και βαθμολογικά με τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Υπάρχει ομάδα γιατρών που εργάζεται με δικαστική απόφαση έχοντας υποβάλει αίτηση, ομάδα με δικαστική απόφαση χωρίς αίτηση, ομάδα γιατρών που εργάζεται σε οργανική θέση έχοντας χάσει τα δικαστικά, οι απολυμένοι γιατροί με βάση το νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη κ.α.

Το ζήτημα της εξομοίωσης των γιατρών του ΠΕΔΥ που σήμερα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ενώ επρόκειτο να λυθεί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, “μπλόκαρε” όπως άλλωστε και όλο το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Διαβάστε ΕΔΩ τι προέβλεπε το νομοσχέδιο και πως αποσύρθηκε

Για την επίλυση του προβλήματος και την εξομοίωση των γιατρών του ΠΕΔΥ με τους γιατρούς του ΕΣΥ επρόκειτο να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία ωστόσο φαίνεται να καθυστερεί.

Γι αυτό άλλωστε και οι γιατροί είναι ανάστατοι καθώς δε γνωρίζουν πως θα ξεκινήσει εργασιακά γι αυτούς το 2016.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΠΕΔΥ Παναγιώτης Ψυχάρης σημειώνει χαρακτηριστικά: “Το τέλος της χρονιάς μας βρίσκει όλους σε μια κατάσταση αβέβαιη όσον αφορά το εργασιακό μας μέλλον και όχι μόνο.

Καθημερινά δέχομαι διαμαρτυρίες από ομάδες συναδέλφων που φαινομενικά έχουν διαφορετικά συμφέροντα
Ένα είναι το μείζον θέμα: η βιωσιμότητα των Μονάδων Υγείας. Αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει όλους μας.

Η βιωσιμότητα θα κρίνει και το εργασιακό μας μέλλον και το μέλλον και την συνέχεια της εξομοίωσης των γιατρών Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης (ΠΑΑ) και όλα όσα θα διασφαλίσουν την ύπαρξη μας ή μη στο σύστημα.”

Πάντως επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προωθηθεί ακόμη η εξομοίωση των γιατρών του ΠΕΔΥ με τους γιατρούς του ΕΣΥ, ο Παναγιώτης Ψυχάρης υπογραμμίζει: “Έχει γίνει λόγος και εκφράστηκαν παράπονα για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δίνουν μια ελπίδα οι ανασφάλιστοι να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα.

Λυπάμαι, που μιά μερίδα συναδέλφων-μικρή ευτυχώς-δεν έχει κατανοήσει σε βάθος την ύψιστη σημασία που έχει μια τέτοια ρύθμιση και αντιπαρατίθενται λέγοντας ότι για την κυβέρνηση φαίνεται δεν είναι επείγουσα η εξομοίωση των Γιατρών Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης και γι’αυτό δεν έγινε η αντίστοιχη ΠΝΠ.

Σε καιρό κρίσης έχει βαρύνουσα σημασία η επικρότηση του γιατρού, ως λειτουργού της υγείας, της κατεπείγουσας λύσης ενός προβλήματος που συνάδει με τον πολιτισμό μας και την ανθρωπιστική μας ταυτότητα.

Επιπλέον, η πρόσβαση όλου του πληθυσμού της χώρας, μας απομακρύνει από την πιθανότητα κλεισίματος ή και ξεπουλήματος των πολυϊατρείων ” καταλήγει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των γιατρών του ΠΕΔΥ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button