Διαβήτης

Στον «αέρα» οι ασθενείς με διαβήτη! Έρχονται νέες τραγικές επιβαρύνσεις

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων –Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα υποστούν οι ασθενείς με διαβήτη στην περίπτωση που το ΙΚΑ αποδεχθεί την πρόταση να μειωθούν τα ποσοστά αναπηρίας από 50% που είναι σήμερα σε 10%.

 

Τι θα σημάνει αυτό; Ότι η ζωή των ασθενών με διαβήτη ειδικά Τύπου 1 θα ανατραπεί πλήρως καθώς θα κοπούν επιδόματα, θα επιβαρυνθούν οικονομικά ενώ δε θα υπάρχουν και οι απαραίτητες διευκολύνσεις για να μπορούν να πορευτούν στη ζωή τους.

 

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ μιλά για καταστροφικές συνέπειες και εξηγεί μία προς μία όλες τις επιπτώσεις:

 

– Διακοπή του προνοιακού επιδόματος που χορηγείται στα άνεργα, ανασφάλιστα και έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που πηγάζουν από την ίδια την πάθηση.

 

-Τα άτομα με ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη με την προτεινόμενη δραστική μείωση του ποσοστού αναπηρίας αποκλείονται από το βασικό προστατευτικό νόμο για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία (ν. 2643/98) όπως και από τα Προγράμματα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω του ΟΑΕΔ.

 

-Το Υπουργείο Παιδείας, σε αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο δίνει τη δυνατότητα της εισαγωγής τους στα πανεπιστήμια άνευ εξετάσεων σε ποσοστό 5%. Με την προτεινόμενη μείωση μένουν εκτός των ανωτέρω ευνοϊκών ρυθμίσεων τα άτομα με Σ.Δ. ινσουλινοεξαρτώμενο.

 

-Μετά από παρέμβαση της Ε.Σ.ΑμεΑ. και της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., ήδη ψηφίστηκε από τη βουλή νόμος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη χορήγηση μειωμένου ωραρίου εργασίας στους εργαζόμενους – γονείς παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη με ποσοστό αναπηρίας 50%, ώστε οι γονείς να μπορούν να ανταποκριθούν στην ιατρική παρακολούθηση και συνεχή φροντίδα του ανήλικου παιδιού τους. Με την προτεινόμενη δραστική μείωση από μέρους του ΙΚΑ η ανωτέρω ευνοϊκή ρύθμιση για τους εργαζόμενους γονείς παιδιών με Σ.Δ. δεν θα έχει καμία ισχύ.

 

-Αποκλεισμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη από το καθεστώς συνταξιοδότησης για λόγους μερικής αναπηρίας, παρόλο που τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 παρουσιάζουν μειωμένες δυνατότητες για την άσκηση βαριών, κοπιαστικών και επικινδύνων επαγγελμάτων.

 

-Τέλος επισημαίνουμε ότι ο ελληνικός στρατός, αεροπορία και ναυτικό κρίνουν ως Ι 5 τους πάσχοντες με σακχαρώδη διαβήτη προσδιορίζοντας το ποσοστό τους στο 67%, λόγω των ιδιαίτερων και αυξημένων θεραπευτικών αναγκών που απαιτεί η πάθηση. Ο χαρακτηρισμός του στρατευμένου ως Ι5 εξαιτίας του σακχαρώδη διαβήτη γίνεται ακόμα και όταν διαπιστώνεται η συνταγογράφηση φαρμάκων και αναλωσίμων υλικών στο βιβλιάριο υγείας του.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button