ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Στον αέρα οι διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ! Λήγουν οι συμβάσεις με τα διαγνωστικά

Την ώρα που η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας αδυνατούν όπως φαίνεται να θέσουν σε λειτουργία το ΠΕΔΥ ώστε να μπορούν οι ασθενείς να πραγματοποιούν τις διαγνωστικές τους εξετάσεις στις δημόσιες μονάδες, τινάζεται στον αέρα και η συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια.

Παρότι το 90% των ασφαλισμένων υποχρεωτικά εξυπηρετείται στον ιδιωτικό τομέα λόγω μη λειτουργίας του ΠΕΔΥ και της μεγάλης αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει φροντίσει ακόμη να ανανεώσει τις συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), στο τέλος του μήνα λήγουν οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με συνέπεια να είναι στον αέρα και η κάλυψη των ασθενών.

Η ΠΑΣΙΔΙΚ καταφέρεται κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας καθότι όπως λέει: «Σε λίγες μέρες από σήμερα, συμπληρώνονται πέντε μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας και για το κυρίαρχο θέμα των συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τις ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες λήγουν στο τέλος του τρέχοντος μηνός μετά από πέντε παρατάσεις-ανανεώσεις της αρχικής και μοναδικής σύμβασης η οποία υπεγράφη από το Σύνδεσμο μας με την λειτουργία του Οργανισμού στις αρχές του 2012, δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα, ή για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, έγινε μία πρώτη και μοναδική συνάντηση με την ομάδα εργασίας που καθόρισε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία όμως είχε περισσότερο τα χαρακτηριστικά εθιμοτυπικής επίσκεψης και της γνωριμίας και όχι ουσιαστικής συζήτησης, αφού τα μέλη της δεν είχαν την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτούν με τους παρόχους και φυσικά ούτε να αποφασίσουν για το περιεχόμενο της νέας σύμβασης, παρά μόνο είχαν επιφορτισθεί με το έργο να καταγράψουν προθέσεις και προτάσεις».

Και το ζήτημα είναι πως αν λήξουν οι συμβάσεις και οι ασφαλισμένοι δε γίνονται δεκτοί στον ιδιωτικό τομέα είναι άγνωστο που θα πραγματοποιούν τις εξετάσεις τους καθότι το περιβόητο ΠΕΔΥ δε διαθέτει ούτε για δείγμα αναλώσιμα υλικά ενώ στα νοσοκομεία η αναμονή είναι μηνών.

Η ΠΑΣΙΔΙΚ λέει μάλιστα: «Αφήνοντας κατά μέρος αυτήν την ανεξήγητη αδιαφορία από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, οφείλουμε να επισημάνουμε σ’ εσάς αλλά και σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ότι τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια συνεχίζουν να εξυπηρετούν καθημερινά, πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».

Να σημειωθεί πάντως πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να μειώσει τις τιμές των αποζημιώσεων στις διαγνωστικές εξετάσεις γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους εκπροσώπους του κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε πλήρη εφαρμογή το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις! Όλες οι ρυθμίσεις και τα προβλήματα

ΕΟΠΥΥ: Κουρεύονται τιμές και αποζημιώσεις για 694 παρακλινικές εξετάσεις! Αντιδράσεις από γιατρούς διαγνωστικά κέντρα

Ακριβό μου ΕΣΥ! Δείτε πόσο κοστίζουν βασικές διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών κατά ΕΟΠΥΥ για κουρέματα και πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις!

Σε εφαρμογή το νέο πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις! Δείτε πόσες δικαιούται κάθε ασθενής

Σχετικά Άρθρα

Back to top button