Συνεντεύξεις - Άρθρα

Στον «αέρα» οι ΤοΜΥ: Nέα παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Από αποτυχία σε αποτυχία και από διάψευση σε διάψευση οδηγείται η πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους. Πριν από 1,5 μήνα ο Υπουργός Υγείας από βήματος Βουλής ομιλούσε για τη «μητέρα των μεταρρυθμίσεων» και παροχολογούσε ακατάσχετα σαν Υπουργός σκανδιναβικής χώρας.

Νέες δομές, προσλήψεις, εγκαίνια νοσοκομείων και πλείστα τέτοια εύηχα, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαρακτήριζε «επαναστατική» τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης, οι ιατροί «γύρισαν την πλάτη» στο ανεδαφικό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τις ΤοΜΥ και στην Αριστοτέλους τρέχουν να σώσουν επικοινωνιακά το φιάσκο με συνεντεύξεις τύπου.

Το αναχρονιστικό καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών που αποκλείει κάθε παράλληλη απασχόληση για όσο χρόνο ισχύει η σύμβαση δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Όπως είχε επισημανθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, σχεδόν κανείς που έχει ήδη κάνει την επένδυσή του και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο δεν θα μπει στη διαδικασία να κλείσει το ιατρείο του και να κυνηγήσει μια θέση σε ΤοΜΥ, με αβέβαιο μέλλον, ορίζοντα 2+2 ετών και χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ. Ούτε καν οι επικουρικοί ιατροί διακινδυνεύουν ένα τόσο αβέβαιο μέλλον.

Από την άλλη, η διαδικασία πρόσληψης νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας και διοικητικού προσωπικού προχωρά κανονικά. Όμως, δεδομένου ότι οι συμβάσεις ΕΣΠΑ έχουν συνήθως περιοριστικούς όρους, αναρωτιέται κάνεις πως θα αξιοποιηθούν χωρίς γιατρούς σε ΤοΜΥ «φαντάσματα», αν τελικά μετά από το αναιμικό ενδιαφέρον των ιατρών το έργο κριθεί επιλέξιμο και εγκριθεί η χρηματοδότησή του. Εκτός εάν το Υπουργείο προσανατολίζεται στη λειτουργία ενός συστήματος που θα απαρτίζεται από 2000 και πλέον νοσηλευτές δίχως ιατρούς, το οποίο θα συνιστά και παγκόσμια πρωτοτυπία.

Τα ερωτήματα πολλά και πιεστικά πλέον: Εφόσον δοθεί και νέα παράταση, όπως δεν απέκλεισε ο Υπουργός, και δεν υπάρξει και πάλι ενδιαφέρον, θα μετακινηθούν ιατροί από Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία; Ή μήπως θα αναβληθούν/ματαιωθούν οι προσλήψεις του λοιπού προσωπικού; Και τότε, τι θα γίνει με τη «μητέρα των μεταρρυθμίσεων»; Θα αλλάξει ο νόμος και σε ποια κατεύθυνση;

Ο ν.4486/2017 (Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις) δεν συνιστά ούτε στοιχειωδώς μεταρρύθμιση και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Πρόκειται για κακογραμμένη έκθεση απραγματοποίητων ιδεών. Οι ΤοΜΥ αποτελούν άσκηση επί χάρτου. 3000 προσλήψεις θα στελεχώσουν ιατρεία γειτονιάς που δεν υπάρχουν ούτε στα χαρτιά. Θα συσταθούν, εάν και όταν, σε σημεία που δεν είναι γνωστά, με χρήματα που δεν υπάρχουν.

Η κυβέρνηση νομοθέτησε προθέσεις, αλλά λείπουν το χρονοδιάγραμμα, η χωροταξική κατανομή και οι πόροι. Η βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία σε βάθος χρόνου ενός κρατικού συστήματος ΠΦΥ αντί της ρύθμισης και του συντονισμού όλων των διαθέσιμων μονάδων. Όμως, η δημιουργία αμιγώς κρατικού δικτύου απαιτεί δις ευρώ σε καινούριες επενδύσεις υποδομών που δεν υπάρχουν, αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας έξω από τις δυνατότητες του προϋπολογισμού και χρόνο, τη στιγμή που σήμερα το σύστημα καταρρέει.

Στρουθοκαμηλίζοντας, ο Υπουργός Υγείας απέδωσε το αναιμικό ενδιαφέρον στη μετανάστευση πολλών γιατρών στο εξωτερικό και προανήγγειλε τη λειτουργία 70 μόνο ΤοΜΥ μέχρι το τέλος του έτους αντί των 245 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Πας εχέφρων αντιλαμβάνεται ότι δεν ευθύνεται το brain drain για την αποτυχία στελέχωσης και λειτουργίας των ΤοΜΥ, αλλά οι ιδεοληψίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που εμμένει σε ένα συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο σύστημα, σε ένα μοντέλο της δεκαετίας του 1950, για να εφαρμοστεί στην ελληνική κοινωνία του 2017.

Σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, με το ΠΔΕ καθηλωμένο στα 6 δις για πολλά χρόνια, ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, η εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων και μόνιμων διορισμών είναι εξαιρετικά απίθανη. Άλλο ένα κυβερνητικό αφήγημα καταρρέει. Μαζί, δυστυχώς, και η πολύπαθη ΠΦΥ.

Κώστας Μπαργιώτας
Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Σχετικά Άρθρα

Back to top button