ΆρθραΦάρμακα

Στον «αέρα» ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα! Τι θα ανακοινώσει ο Π.Κουρουμπλής

Την ώρα που ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ανακοινώνει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα φάρμακα, η φαρμακευτική δαπάνη …έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Ο ετήσιος προϋπολογισμός των 2 δις ευρώ φαίνεται πως πάει περίπατο, αφού τους πρώτους πέντε μήνες η δαπάνη έχει ξεφύγει κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Γεγονός που σημαίνει πως ο έλεγχος στη συνταγογράφηση δεν είναι και ο …καλύτερος.

Είναι ενδεικτικό με βάση τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει το HealthReport.gr ότι υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης κατά 130 εκατ. ευρώ όταν συνολικά το 2014 η υπέρβαση ήταν 201 εκατ. ευρώ. Ποσό που καλούνται στο τέλος του χρόνου να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή του claw back ώστε η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι αντιδράσεις από τον κλάδο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ο κλάδος πάντως ευελπιστεί τη φετινή χρονιά να καταβάλει μικρότερο claw back (υποχρεωτική επιστροφή λόγω υπέρβασης της δαπάνης), δεδομένου ότι ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής στη νέα πολιτική φαρμάκου που θα εφαρμόσει θα έχει ως βασικό άξονα το rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) ανά όγκο πωλήσεων. Κάτι που σημαίνει πως όσο περισσότερο θα πουλά μία φαρμακευτική επιχείρηση τόσα περισσότερα θα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει.

Ο κλάδος πάντως- που καιρό τώρα πιέζει να αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από τα 2 δις ευρώ που είναι καθηλωμένη και από την προηγούμενη κυβέρνηση- αναμένεται να αντιδράσει στην περίπτωση που και τους επόμενους μήνες του 2015, δεν ελεγχθεί η συνταγογράφηση των φαρμάκων και ξεφύγει πλήρως η δαπάνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΠΥΥ: Πόσα χρωστά για φάρμακα!

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για να πληρωθούν χρέη του ΕΟΠΥΥ από το 2011! Τι υποσχέθηκε ο υπ.Υγείας

ΕΟΠΥΥ: Δείτε πόσα χρωστά σε ιδιώτες και νοσοκομεία από την ίδρυση του! Όλα τα επίσημα στοιχεία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button