ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στον «αέρα» τα αποτελέσματα από μαγνητικές και αξονικές που στέλνονται στον ΕΟΠΥΥ! Έντονες αντιδράσεις

Θύελλα αντιδράσεων στα διαγνωστικά κέντρα και στις ιδιωτικές κλινικές το τελεσίγραφο του ΕΟΠΥΥ να γίνει έλεγχος στις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν με την αποστολή όλων των δεδομένων των ασθενών.

Ειδικότερα ο ΕΟΠΥΥ με επιτολή του στα Διαγνωστικά Κέντρα και τις Ιδιωτικές κλινικές έχει ζητήσει να του αποσταλούν όλες οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν για αξονικές, μαγνητικές και μαστογραφίες ώστε να πραγματοποιήσει ελέγχους.

Οι εξετάσεις πρέπει να αποσταλούν ως την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και μάλιστα πρέπει να περιλαμβάνονται όλοι οι φάκελοι με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Διαβάστε ΕΔΩ τι ζητά ο ΕΟΠΥΥ: «Ξεσκονίζονται» διαγνωστικά κέντρα και κλινικές από τον ΕΟΠΥΥ για αξονικές, μαγνητικές και μαστογραφίες! Όλες οι λεπτομέρειες»

Όμως από την πλευρά τους τα διαγνωστικά κέντρα μέσω της ΠΑΣΙΔΙΚ απέστειλαν επιστολή στον ΕΟΠΥΥ στην οποία τονίζουν ότι τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών ουσιαστικά είναι έκθετα προς αντιγραφή καθώς θα αποσταλούν χωρίς καμία κωδικοποίηση.

 

 

 

 

 

Όπως αναφέρουν: «Ο ανωτέρω τρόπος διενέργειας του ελέγχου (μέσω της μεταφοράς δεδομένων σε σκληρό δίσκο) δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες ως προς την νομιμότητα της μεταφοράς των στοιχείων, δεδομένου ότι δεν λαμβάνετε κανένα τεχνικό μέτρο προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τα οποία ζητάτε.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την μη κρυπτογραφημένη αποθήκευσή τους, την παντελή έλλειψη προστασίας των δεδομένων από αντιγραφή, την μεταφορά τους σε κινητά αποθηκευτικά μέσα (τα οποία είναι εξόχως επικίνδυνα) καθώς και την αποστολή τους μέσω συστημένου δέματος

Τα Διαγνωστικά Κέντρα επισημαίνουν τη μη κρυπτογράφηση, την παντελή έλλειψη προστασίας των δεδομένων από την αντιγραφή, τη μεταφορά ακόμη και με κινητά τηλέφωνα των στοιχείων των ασθενών.

Τα μέλη του ΠΑΣΙΔΙΚ αναρωτιούνται μάλιστα πως ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να προστατεύσει τα δεδομένα των ασθενών, τη στιγμή που έχει ορίσει και δικηγόρο για το θέμα, ενώ ταυτόχρονα έχει διεξάγει έργο συμμόρφωσης με τον Κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR) και μάλιστα με ιδιωτική εταιρεία.

Γι αυτό και ο κλάδος ζητά πριν αποσταλούν τα στοιχεία των ασθενών να ληφθούν όλα τα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πόσο κοστίζουν στα δημόσια νοσοκομεία και στον ιδιωτικό τομέα!

ΕΟΠΥΥ: Ποιες εξετάσεις δικαιούνται οι ασφαλισμένοι ανά ηλικία

Ποιες προληπτικές εξετάσεις θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ με τον νέο κανονισμό παροχών! Όλες οι λεπτομέρειες

Σαρώνει το ΣΔΟΕ τα διαγνωστικά εργαστήρια! Έκτακτοι έλεγχοι για εξετάσεις και παραπεμπτικά

Νέο τσεκούρι σε εξετάσεις και νοσηλείες με τα τελικά προαπαιτούμενα της τρόικας! Όλη η λίστα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button