ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στον «αέρα» την 1η Ιουλίου τα στοιχεία των γιατρών που πάνε σε συνέδρια με φαρμακευτικές! Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr η πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου, διαβεβαίωσε τους εκπρόσωπους του κλάδου ότι όλα θα είναι έτοιμα την 1η Ιουλίου ώστε να βγουν στον «αέρα» τα ονοματεπώνυμα και οι ακριβείς ιδιότητες των γιατρών που πάνε σε συνέδρια ή συμμετέχουν σε εκδηλώσεις φαρμακευτικών εταιρειών με αμοιβή.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου
Η πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου

Ωστόσο οι ίδιες έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι πρόθεση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ είναι να δοθούν σε πρώτη φάση τα λιγότερα δυνατά στοιχεία των γιατρών που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τη ΝΔ προβλέπει τη δημοσιοποίηση κάθε λεπτομέρειας των σχέσεων και των αμοιβών των γιατρών με φαρμακοβιομηχανίες. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: “Έρχονται μέτρα διαφάνειας για τις σχέσεις γιατρών-φαρμακευτικών! Όλες οι λεπτομέρειες”

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι έτοιμες εδώ και καιρό να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία με ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχουν «στήσει», το υπουργείο Υγείας κωλυσιεργεί και δε δίνει στοιχεία για τον τρόπο δημοσιοποίησης αλλά και το ηλεκτρονικό σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να μην προχωρήσει στην πλήρη δημοσιοποίηση των επίμαχων στοιχείων των γιατρών, με το πρόσχημα ότι παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των γιατρών.
Όμως ο νόμος Βορίδη είχε λύσει το θέμα αυτό μετά και από συνεννοήσεις με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι δε θα εκδοθεί τελικά ερμηνευτική εγκύκλιος για τον τρόπο δημοσιοποίησης αλλά μία απλή ανακοίνωση του ΕΟΦ.

Να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να βγάζουν στον αέρα τα στοιχεία των γιατρών έπειτα από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού τους θεσμικού οργάνου.

Ο νόμος όμως που ισχύει στη χώρα μας και δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί ισχύει τόσο για τις πολυεθνικές όσο και για τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, παρότι οι ελληνικές δε διέπονται από κώδικα δεοντολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνω κάτω οι φαρμακευτικές για τη νέα φορολογία στα εταιρικά αυτοκίνητα!

Δείτε πως θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των γιατρών που θα πηγαίνουν σε συνέδρια με φαρμακευτικές!

Έρχονται μέτρα διαφάνειας για τις σχέσεις γιατρών-φαρμακευτικών! Όλες οι λεπτομέρειες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button