Πολιτική Υγείας

Στον αέρα το ταμείο των γιατρών! Μήνυση ΙΣΑ για τα 600 εκατ. ευρώ που έκαναν φτέρα

 

Σημαντικές παραλείψεις στην οικονομική, διοικητική και λογιστική διαχείριση του ταμείου, είναι μερικά από τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα της Έκθεσης Διοικητικού Διαχειριστικού Ελέγχου στον ασφαλιστικό φορέα των γιατρών, το πρώην ΤΣΑΥ, το οποίο υπάγεται πλέον στο Ενιαίο Ταμείο Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ), και έχει περίπου 160.000 ασφαλισμένους υγειονομικούς.

 
Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι δεν μπόρεσαν να διεξάγουν εις βάθος διαχειριστικό και διοικητικό έλεγχο με βάση τα στοιχεία και τους φακέλους που τους παρέδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

 
Ωστόσο, διαπιστώνουν στο πόρισμά τους ότι δεν συντάσσονται ισολογισμοί και ότι υπάρχει μόνον ισολογισμός για το έτος 2001.
Εντοπίζουν «μαύρη τρύπα» στα λογιστικά βιβλία αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν τηρείται μητρώο παγίων στη λογιστική, δεν έχει γίνει απογραφή, δεν ενημερώνονται οι λογαριασμοί εξόδων, ούτε και εσόδων.

 
Αδιαφάνεια και καταχρηστική συμπεριφορά καταλογίζεται στις υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά τη χορήγηση συντάξεων. Οι προσωρινές συντάξεις και οι συντάξεις χηρείας χορηγούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα 1 έως 3 μηνών, για κάποιους ενώ για κάποιους άλλους ξεπερνούν τα 2 χρόνια.

 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι καταγράφεται περίπτωση χορήγησης σύνταξης χηρείας ακόμη και την ίδια ημέρα που αυτή ζητήθηκε από τη δικαιούχο.

 
Εν τω μεταξύ, στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών προχώρησε την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου.

 
Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης , ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα αγωνιστεί για να διασφαλίσει το συμφέρον των γιατρών μελών του και θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία και βιωσιμότητα του Ε.Τ.Α.Α -Τ.Σ.Α.Υ.

 
Για κορυφή του παγόβουνου έκανε λόγο, το μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ, Παναγιώτης Ψυχάρης , τονίζοντας ότι το ταμείο όλα αυτά τα χρόνια, ήταν έρμαιο χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

 
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Νέων Ιατρών (ΚΙΝΙ), Γιάννης Καλλιάτσος , είπε χαρακτηριστικά ” Είναι χρέος όλων μας, να φτάσουμε έως το τέλος, να βρούμε που πήγαν τα χρήματα και να τα φέρουμε πίσω, όποιο και αν είναι το κόστος”, προσθέτοντας ” το οφείλουμε στους γιατρούς που με θυσία πληρώνουν τις εισφορές τους και είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις τους στο ταμείο”.

 
Να σημειωθεί τέλος ότι η περιουσία του ΤΣΑΥ τον Ιούνιο του 2009, ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και διαθέσιμα ήταν 1 δις 184 εκατ. ευρώ, ενώ το Νοέμβριο του 2013, μειώθηκε περίπου στο μισό και συγκεκριμένα,στα 622 εκατ. ευρώ .

Σχετικά Άρθρα

Back to top button