ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Στον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί για πληρωμές και νέες συμβάσεις! Όλες οι λεπτομέρειες

Ειδικότερα εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Κώστα Λουράντο θα συζητήσουν καταρχάς αναλυτικά με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το θέμα της νέας σύμβασης του κλάδου για τη διάθεση ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής.

Οι λεπτομέρειες της νέας συλλογικής σύμβασης

Για τους φαρμακοποιούς οι συμβάσεις για τη διάθεση ιατροτεχνολογικών προϊόντων αλλά και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής έληξαν στις 31.12 2016.

Η νέα συλλογική σύμβαση των φαρμακοποιών με βάση τον προγραμματισμό πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τις 20 Ιανουαρίου, παρότι ο χρόνος αυτός θεωρείται εξαιρετικά μικρός για τη μετάβαση στο νέο σύστημα όπως έλεγαν στελέχη του ΕΟΠΥΥ στο HealthReport.gr. Δείτε ΕΔΩ το παρασκήνιο από την υπογραφή της σύμβασης: «Υπεγράφη η σύμβαση φαρμακοποιών ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα! Όλες οι λεπτομέρειες»

Μέχρι σήμερα οι φαρμακοποιοί για να διαθέτουν και να πληρώνονται για τα προϊόντα αυτά έπρεπε να ακολουθήσουν μια γραφειοκρατική διαδικασία.

Έπρεπε να εγγραφούν σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα με κωδικό, ενώ στη συνέχεια έπρεπε τις δαπάνες και τα παραπεμπτικά να τα καταθέτουν ξεχωριστά στα υποκαταστήματα των ασφαλιστικών Ταμείων.
Αποτέλεσμα ήταν ορισμένα ταμεία να πληρώνουν με καθυστέρηση μηνών, ενώ κάποια αποπλήρωναν κάθε φαρμακοποιό σε διαφορετική ημερομηνία.

Η διαδικασία απλοποιείται πλέον κάτω από μία ενιαία συλλογική σύμβαση, και έτσι όλοι οι φαρμακοποιοί θα αποπληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ την ίδια μέρα.

Τουλάχιστον αυτές είναι διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι έχει εξασφαλιστεί ξεχωριστό κονδύλι και διαφορετικός κωδικός από τα φάρμακα.

Να σημειωθεί πως με τη νέα συλλογική σύμβαση που γίνεται με τους φαρμακοποιούς, επιδιώκεται η μείωση της δαπάνης στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε εκτοξευθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2011 κυμαινόταν στα 14 εκατ. ευρώ, το 2014 αυξήθηκε στα 65 με 67 εκατ. ευρώ.

Έρχονται πληρωμές για τους φαρμακοποιούς

Στο μεταξύ χαράς Ευαγγέλια αυτήν την εβδομάδα για τους φαρμακοποιούς οι οποίοι θα δουν ρευστό από τον ΕΟΠΥΥ.
Συγκεκριμένα μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να πληρωθούν όλοι οι φαρμακοποιοί για συνταγές που εκτέλεσαν τους προηγούμενους μήνες.

Ταυτόχρονα όμως φαίνεται ότι θα εισπράξουν και χρήματα που τους οφείλονται χρόνια πριν.
Με βάση την ενημέρωση που έλαβε ο κλάδος από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Οικονομικών, εντός του Φεβρουαρίου θα εξοφληθούν πιθανότατα ληξιπρόθεσμα του 2012.

Πάντως όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, η ηγεσία των φαρμακοποιών θα πιέσει τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να εξοφλούνται οι συνταγές μέσα σε 60 μέρες, κάτι που άλλωστε προβλέπει και ο σχετικός νόμος.
Σήμερα οι φαρμακοποιοί εξοφλούνται περίπου στους τρεις μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλαλούμ με τις νέες τιμές των φαρμάκων! Τι καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Στη δικαιοσύνη οι φαρμακοποιοί για το ασφαλιστικό!

Φαρμακοποιοί: Αυξάνονται οι τιμές στα φάρμακα χωρίς συνταγή! Τι καταγγέλλουν

Προς συμφωνία υπ.Υγείας φαρμακοποιοί! Χωρίς υποχρεωτική πιστοποίηση τα φαρμακεία

Υπεγράφη η σύμβαση φαρμακοποιών ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα! Όλες οι λεπτομέρειες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button